Hírek

2007.01.03. 08:30

Megváltozott a foglalkoztatási törvény

Január elsejével számos munkaügyi szabály megváltozott. Módosult az álláskeresési megállapodás

BAMA

Január elsejével számos munkaügyi szabály megváltozott. Módosult az álláskeresési megállapodás. Ezt csak azoknak az álláskeresőknek kell megkötniük a helyi munkaügyi kirendeltséggel, akik álláskeresési támogatásban, rendszeres szociális segélyben részesülnek, illetve ha a hivatal úgy ítéli, hogy ezzel erősíti az álláskereső együttműködési hajlandóságát. Nem kell a regisztráltak kötött szerepeltetni majd azokat az álláskeresőket, akik nem vállalják az együttműködést, vagyis nekik felróható okból nem fogadják el az állásajánlatokat.

Az álláskeresőket foglalkoztatók egységes bér- és járulékkedvezményt vehetnek igénybe a különböző munkaerő-piaci helyzetű csoportoknál. Az az európai uniós ismérvekkel meghatározott hátrányos helyzetű személyek foglalkoztatásakor a bér- és járulékkiadás ötven százalékos mértékéig, bizonyos esetben hatvan százalékáig nyerhető el a támogatás.

Ehhez legalább egy éves foglalkoztatási kötelezettséget kell vállalnia a munkáltatónak. A munkaerőpiaci programoknál viszont továbbra is elérheti a támogatás összege a száz százalékot.

Eddig a munkáltatók az álláskereső helyzetétől függően jutottak hozzá ötven–száz százalék közötti bér- és járulékátvállaláshoz. Szabály volt az is, hogy a támogatott időszakkal egyező nem támogatott foglalkoztatást is vállalniuk kell.

További változás, hogy január elsejétől létrejött az egységes munkavédelmi szervezet, mivel az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) átveszi a munkaegészségügyi feladatokat az ÁNTSZ-től. Az OMMF pedig a foglalkoztatási adatokat az év elejétől az egyablakos bejelentési rendszer bevezetésével az APEH-től kapja meg. E szerint a munkáltatóknak az EMMA-adatokat (Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis) csak az APEH-hez kell bejelenteni, melyeket az OMMF ellenőrzéseihez használhat. Tóth M.

Kevesebb központ, több kirendeltség

Az év elejétől az eddigi húsz megyei és fővárosi munkaügyi központ szerepét hét régiós intézmény veszi át. Ezek látják el a helyi szociális és munkaügyi feladatokat, s irányítják a térség munkaügyi kirendeltségeinek szakmai munkáját. Ilyen régiós központ Szombathelyen, Székesfehérváron, Pécsett, Budapesten, Békéscsabán, Nyíregyházán, Miskolcon található. Ugyanakkor az eddigieknél több munkaügyi kirendeltséget kereshetnek fel az érintettek, a jelenlegi 174-en kívül további tíz helyen alakítanak ki ilyen irodát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!