Hírek

2007.01.15. 16:40

Mégis vényköteles lesz az Algopyrin?

A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben mégis vényköteles lesz az Algopyrin - tette közzé az Egészségügyi Minisztérium

Forrás: MTI

Vénykötelesek lesznek az Algopyrin, a Quarelin, Demalgon és Germicid nevű  gyógyszerek - közölte az Egészségügyi Minisztérium, cáfolva az ezzel ellentétes sajtóhíreket.

"A tárca célja változatlan, a metamizol és az amidazofen hatóanyagú termékek vénykötelesek lesznek. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) elindította az ezzel kapcsolatos hivatalos eljárást, melynek eredményeképpen várhatóan február közepétől a fent említett készítmények csak receptre kaphatóak majd" - áll a dokumentumban.
A szaktárca emlékeztetett arra, hogy a patikán kívüli forgalmazás kapcsán az OGYI felülvizsgálta a vény nélkül kapható készítményeket, és az említett döntés meghozatalakor nemzetközi példákat is figyelembe vettek.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy Ausztriában, Belgiumban,  Észtországban, Hollandiában, Lengyelországban, Litvániában, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban a metamizol tartalmú készítmények vénykötelesek, Franciaországban és a skandináv állomokban pedig már kivonták ezeket a forgalomból. Amidazofen tartalmú készítményeket az EU-ban egyedül Bulgáriában lehet kapni - áll a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!