Hírek

2007.01.10. 06:11

Mást akarok törvényes örökösöm helyett

Olvasónk szeretné, ha fia helyett lakását keresztfia örökölné. Arra kíváncsi, hogyan intézhetné ezt el.

BAMA

Végrendeletet többféleképpen készíthetünk – mondta el ügyvéd szakértőnk. A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a saját kezű, folyóírással, tollal írott testamentum. Ehhez nem kellenek tanúk. Az örököst jól azonosíthatóan jelöljük meg: nevén kívül tüntessük fel születési helyét és idejét, valamint anyja nevét. A dokumentum minden oldalát számozzuk meg, lássuk el dátummal, és írjuk alá. Célszerű az örökösnek is adni belőle egy példányt. Ennek szintén eredetiben, az imént ismertetett módon kell készülnie.

Ügyvéddel is készíthetünk végrendeletet. Ehhez szükségünk lesz két tanúra. Az ügyvéd tisztában van a formaságokkal, de ha netalán elront valamit, a végrendelet ugyanúgy érvénytelen, mintha mi vétettünk volna a szabályok ellen. A közjegyzővel íratott végrendelet közokirat. Tanú nem kell hozzá. A közjegyző megőrzi a dokumentumot, és az örökhagyó halálakor értesíti az örököst.

A törvényes örökösnek mindenképpen járni fog a köteles rész. Ezt kiküszöbölheti az eltartási szerződés, amelyben az örökhagyó már az életében – bizonyos juttatások fejében – a kiszemelt örökösre ruházza át a tulajdonjogot. Az örökös őrizze meg az eltartást, ápolást igazoló dokumentumokat. Szükség esetén így bizonyítani tudja, hogy eleget tett kötelezettségeinek. Az ingatlant gazdája el is adhatja vagy elajándékozhatja, megtartva a holtig tartó haszonélvezet jogát. Mielőtt döntünk, kérjünk tanácsot egy jogásztól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!