Hírek

2007.01.25. 17:45

Litvinyenko gyilkosa csak három évet élhet

E. Cs.

Újabb rejtélyek és vádaskodások jellemzik azt a gyilkosságot, amelynek áldozata egy orosz exkém, Vlagyimir Litvinyenko volt. Miközben a Scotland Yard arra készül, hogy a jövő héten átadja a brit ügyészségnek a két kísérlet-egy gyilkosság forgatókönyvet tartalmazó nyomozati anyagot, egy kiugrott orosz hírszerző újabb változattal állt elő.

Oleg Gorgyijevszkij szerint a rádioaktív anyag beadását első alkalommal csak „lepróbálták”, s a londoni találkozón részt vett két üzletembert később áldozatnak igyekeztek beállítani. Maga a gyilkos viszont valóban megfertőződött, s három éven belül ő maga is meg fog halni fehérvérűségben – állítja az egykori KGB-s. Véleménye szerint az akció kitervelője és a 10 millió dolláros merénylet finanszírozója magasan képzett szakember lehet.

Az Independent című lap úgy véli: a brit főügyészség nem emel majd vádat megnevezett személy ellen. Viszont tanúként szerepel az a két üzletember, akikkel a Scotland Yard nyomozói Moszkvában találkoztak, s akik határozottan tagadják, hogy bármi közük lenne a polonium-210 izotóppal elkövetett gyilkossághoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!