Hírek

2007.01.07. 13:45

Lemondott az ügynökmúltú ideiglenes varsói érsek

Elfogadta XVI. Benedek pápa az ideiglenes varsói érsek lemondását, jelentette be vasárnap a Vatikán és a varsói pápai nunciatúra. Stanislaw Wielgus pénteken ismerte be, hogy a kommunista diktatúra alatt a titkosszolgálat informátora volt.

BAMA

Wielgus nem teljesen önszántából lebbentette fel a fátylat múltjáról, ugyanis egykori tevékenységére a múltját vizsgáló lengyel különleges püspöki bizottság derített fényt. XVI. Benedek a lemondást a kánonjog 401. paragrafusának 2. bekezdése alapján fogadta el, amely kimondja, hogy az a megyés püspök, aki betegség, vagy egyéb súlyos indok miatt kevéssé érzi alkalmasnak magát tisztsége betöltésére „felkéretik hivataláról való lemondásra”.

Wielgus távozását alig fél órával a meghirdetett beiktatási mise kezdete előtt jelentették be. Az érsekséget a december hatodika előtt betöltő Józef Glemp bíboros veszi vissza az érsekségre vonatkozó új döntésig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!