Hírek

2007.01.23. 04:52

Külön pénzt kell fizetnem a háznak a garázsért

Olvasónk társasházban lakik. A közgyűlés úgy döntött, ezután külön pénzt számít fel a lakáshoz tartozó garázsért, és a díjat évente emeli. A kisnyugdíjas férfi fel van háborodva.

Rados Virág

A társasház egy kis demokratikus közösség – mondja ügyvéd szakértőnk. A közös költségről és egyéb díjakról a tulajdonostársak szavazással a közgyűlésen együtt döntenek. Ha a közgyűlés úgy határozott, hogy a garázsért külön kell fizetni, a döntést az érintetteknek tiszteletben kell tartaniuk. Olyan ez, mint egy helyi jogszabály.

Az olvasónak természetesen lehetősége van rá, hogy változást kezdeményezzen. A legközelebbi lakógyűlés előtt kérheti a közös képviselőt, vegye fel kívánságát külön napirendi pontba. Amennyiben a lakótársak úgy látják, kérése jogos vagy méltányolható, előfordulhat, hogy teljesítik. Ha viszont minden marad a régiben, a helyzetet jobb elfogadni. Emiatt nem érdemes bírósághoz fordulni. Fölöslegesen adnánk ki a pénzt a perköltségre, mert nem valószínű, hogy a bíróság máként döntene, mint a közgyűlés.

Érthető, hogy többet fizetni mindig kellemetlen. De gondoljunk arra is, hogy a jogok általában bizonyos kötelezettséggel, terhekkel járhatnak. E teher persze lehet túl nagy. Akkor viszont mérlegelnünk kell, vállaljuk-e – teszi hozzá az ügyvéd. Fájó a következtetés, de nem kötelező garázst fenntartani.

És érdemes arra is gondolni, hogy a befizetett pénz a társasház közös kasszájába megy. Tehát ami abból lesz, az a mi érdekeinket is szolgálja majd. Vagy pedig vásároljuk meg a garázst a háztól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!