Hírek

2007.01.11. 18:26

Hatalmas leépítés a klinikákon is

Durva számítások szerint 30-35 ezerrel kevesebb beteget tud majd fogadni a Semmelweis Egyetem (SE) súlypontinak kikiáltott 26 klinikája, mivel aktív ágyai 28 százalékát elveszíti. A sebészeten és a gyermekgyógyászati osztályokon ennél is nagyobb, 32-33 százalékos leépítésre kényszerül az intézmény.

Bánky Bea

Annak ellenére, hogy a jelenleg 2715 ágyas orvosegyetem a kiemelt kórházak közé került, ágyszámát a kórházátalakítási törvény az azóta közzétett miniszteri javaslattal együtt is több mint 700-zal csökkentette. A SE így nem tudja ellátni feladatait, nagymértékben csorbulhat az oktatási, kutatási tevékenység is – mondta az intézmény rektora csütörtökön. Dr. Tulassay Tivadar nem kérdőjelezte meg az egészségügyi rendszer átalakításának szükségességét, de ettől szakmailag vállalhatóbb javaslatra számított. „Az egyetemi kórházak ágyszámainak megmaradására vonatkozó garancia mára semmivé foszlott – nyilatkozta lapunknak a rektor – Benne vagyunk az első öt olyan intézményben, amelyek a legnagyobb mértékű leépítést szenvedik el”.

Bár országosan is a szülészeti és a gyermekgyógyászati osztályok az egyik legnagyobb vesztesei az átalakításnak, Tulassay Tivadar szerint „nem ott kellene meghúzni a nadrágszíjat”, ahol a veszélyeztetett koraszülések 80 százalékát végzik. Évente 1800-2000 veszélyeztetett terhes kismama kerül a két szülészeti klinikára az egész országból.

A rektor elmondta: a gyermekkardiológiai feladatokat ugyan át tudja venni a Gottsegen György Intézet, de gyermektraumatológiai, -szemészeti és -ideggyógyászati területen ellátási gondok lehetnek. Az egyetem költségeinek mintegy 60 százalékát az orvosbérek teszik ki, így a mintegy 30 százalékkal megcsappanó finanszírozás bizonytalan helyzetbe sodorja a SE orvosait is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!