Hírek

2007.01.26. 04:21

Halotté volt az ingatlan, amit gyanútlanul megvettem

Olvasónk ingatlant vásárolt. Később derült ki: a ház tulajdonosa már meghalt. Mit tehet most az úr, akit a csaló eladó tőrbe csalt?

Rados Virág

Csúnyán becsapták az urat – mondja ügyvéd szakértőnk. Mivel az ingatlan eladója nem a tulajdonos volt, a ház sem lett a vásárlóé. (Tulajdonjogot csupán a tulajdonostól lehet szerezni. Halottól csak öröklés útján.)

A szélhámost fel kell jelenteni a rendőrségen. Sajnos kevés az esély, hogy a pénzt visszakapjuk. A tettes ugyanis sok esetben nem kerül elő, vagy ha mégis, hát régen nincs meg már az összeg, amelyet követelhetnénk rajta. Ettől függetlenül meg lehet indítani ellene a polgári peres eljárást.

Amikor ingatlant vásárolunk, legyünk nagyon óvatosak. Próbáljunk minél alaposabban meggyőződni az eladó személyazonosságáról. Kérjük ki a földhivataltól a tulajdoni lapot, de ezzel ne elégedjünk meg. Beszéljünk a ház vagy telek szomszédságában lakókkal, kérdezősködjünk a tulajdonosról. Amikor megkötjük vele a szerződést, kérjük el személyi igazolványát. Ezt egyébként ügyvédünknek tőlünk függetlenül meg kell tennie. Nagyon fontos: nagy horderejű ügyeket kizárólag jogi képviselő segítségével intézzünk. Egyébként ingatlan adás-vételekor az a bevett szokás, hogy a vásárló jogi képviselője intézi a dolgot.

Ne sajnáljuk a pénzt szakemberre! Ha garasoskodunk, a fenti helyzethez hasonlóan mi is könnyen pórul járhatunk. Sajnos tökéletesen így sem kerülhetjük el a szélhámosok miatt ránk leselkedő veszélyt. Az esélyét azonban nagy mértékben csökkenthetjük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!