Hírek

2007.01.14. 18:45

Gyurcsány több pénzt ígért a kárpátaljaiaknak

A kormány nagyobb figyelmet fordít majd a kárpátaljai és vajdasági magyarság támogatására

BAMA

Áthelyeződik a határon túli magyarok támogatása: a kormány nagyobb figyelmet fordít majd a kárpátaljai és vajdasági magyarság támogatására – közölte Gyurcsány Ferenc, aki egynapos látogatáson járt Ukrajnában.

A miniszterelnök hozzátette: „kiemelünk olyan átfogó nemzeti intézményeket, amelyeknek a támogatásáról három-ötéves megállapodásokat kötünk”. A politikus kiemelte, hogy 180 milliárdot fordítanak a határ menti regionális fejlesztésekre, amelyek egyharmada a szomszédos országokat érinti.

Viktor Juscsenko ukrán elnökkel az energiaszállítás garanciáiról, a Tisza mellékfolyóin építendő, 20 megawattos vízerőművek energiájának Magyarországra történő szállításáról, és új gázszállító csővezeték építéséről tárgyalt a magyar miniszterelnök. A megbeszélések másik fő témája egy Záhony környékén létrehozandó ukrán–magyar gazdasági körzet terve volt. A két politikus egy magyar nyelvű iskolát is felavatott a kárpátaljai Csongoron.

A következő fél évben rendkívül intenzívek lesznek a magyar–ukrán államközi kapcsolatok: Magyarországra látogat Juscsenko elnök, Viktor Janukovics miniszterelnök és Olekszandr Moroz, a parlament elnöke is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!