Hírek

2007.01.29. 05:56

Gödöllő legyőzte Budapestet

Drasztikus januári emelés után februártól drasztikusan csökken a kedvezményes HÉV-bérletek ára. Persze így sem lesz olcsó.

Vég Márton

Eredményesnek bizonyult a Budapest környéki agglomerációs települések zömmel ellenzéki polgármestereinek demonstrációja a január elsejétől drasztikusan megdrágult HÉV-bérletek ellen, hiszen megfutamodásra kényszerítették a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumot (GKM), a Fővárosi Önkormányzatot és a BKV-t is.

Elérték ugyanis, hogy a településeiken élő vagy tanuló diákok és a nyugdíjasok utazási költségei csak a fővárosival megegyező mértékben, vagyis 13,5 százalékkal emelkedjenek a tavalyihoz képest és ne négyszáz százalékkal.

„A főváros és a szaktárca 1,2 milliárd forintos többletterhet vállalt a helyzet rendezése érdekében, s ennek köszönhetően a bérletek ára akkor is jelentősen csökkeni fog, ha a 16 település nem járulna hozzá a járatok finanszírozásához” – mondta Hagyó Miklós. A szocialista főpolgármester-helyettes azonban hozzátette, hogy Budapest és a kormány csak az idén pótolja az agglomerációs közlekedés tarifáinak támogatásához szükséges forrásokat, a hosszú távú megoldás érdekében még újabb tárgyalások várhatók az érintett településekkel.

„Nagyon sok nyugdíjas, aki a mindennapi egészségügyi szolgáltatásért utazik a fővárosba, nem tudta volna megfizetni a megemelkedett bérletárakat” – érvelt a demonstrációk jogossága mellett Ditz Ferenc. Szentendre polgármestere szerint a megállapodásnak köszönhetően sok szülő végül mégsem kényszerül arra, hogy gyermekeiket autóval vigyék be a budapesti iskolába, tovább terhelve a már így is állandóan dugóktól szenvedő 11-es utat.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere pedig azt hangsúlyozta: azért nem járulnak hozzá a költségekhez egy fillérrel sem, mert a főváros tulajdonában lévő tömegközlekedés finanszírozása állami feladat. Így a túlterhelt költségvetésű önkormányzatok inkább rászorultsági és szociális alapon osztják el a lakosoknak azt a 100 millió forintot, amit a GKM hozzájárulásként kért tőlük, de nem kapott meg. Tehát mondjuk a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen évekig tanuló, de Budapesten lakó diák ingázásait az államon kívül csak a Fővárosi Önkormányzat támogatja, Gödöllő nem.

A HÉV-bérletek áráról szóló vita komolyságát jelzi, hogy még a Fidesz is úgy érezte, hogy hozzá kell szólnia a témához. „Amit a kormány a HÉV-bérletek kapcsán tett az elmúlt időszakban, a 70-es, 80-as évek szocialista tempójára emlékeztet. Először bedobják egy hatalmas, elviselhetetlen mértékű áremelés szándékát, majd visszatáncolnak” – mondta Szijjártó Péter szóvivő, aki amúgy 1978-as születésű.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!