Hírek

2007.01.31. 19:17

Földi Imre kapta a Nemzet Sportolója címet

A kormány elfogadta a sportpolitikáért felelős önkormányzati és területfejlesztési miniszter javaslatát, hogy Földi Imre súlyemelő kapja meg a Nemzet Sportolója címet - jelentette be szerdán Danks Emese.

BAMA

A kormányszóvivő ismertetése szerint a sportszövetségekkel és -egyesületekkel, valamint a szakújságírókkal történt egyeztetés után hét jelölt közül választották ki a Nemzet Sportolói Földi Imrét. Az illusztris társaság 11 tagja a bírálati folyamat lezárásaként - Elbert Gábor sportszakállamtitkárral együtt - kedden tekintette át azt a listát, amely az akkorra versenyben maradt hét jelölt - Földi, Grosics Gyula (labdarúgás), Markovits Kálmán (vízilabda), Monspart Sarolta (tájfutás), Pap Jenőné Méray Kornélia (evezés), Sági  Györgyné Rejtő Ildikó (vívás), Schmitt Pál (vívás) - nevét  tartalmazta, majd közös álláspontot alakítottak ki. Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter ezt követően  terjesztette a kormány elé a javaslatot. A 12 fős társaságban Puskás Ferenc halálával üresedett meg egy hely.

A sporttörvény értelmében a kormány a Nemzet Sportolója címet és az ezzel járó, havi nettó 500 ezer forintos életjáradékot a magyar sport tizenkét, 60 évnél idősebb, kimagasló eredményt elért sportolójának adományozhatja. Fontos kritérium továbbá, hogy a jeles személyiség aktív sportpályafutását követően is kimagasló szerepet töltsön be a magyar sportéletben.

A 2004-ben alapított Nemzet Sportolója cím birtokosai: Albert Flórián labdarúgó, Balczó András öttusázó, Bíróné Keleti Ágnes tornász, Gyarmati Dezső vízilabdázó, Hammerl László sportlövő, Kulcsár Győző párbajtőrőző, Polyák Imre birkózó, Portisch Lajos sakkozó, Székely Éva úszó, Weltner Györgyné Ivánkay Mária fogyatékos asztaliteniszező, Zsivótzky Gyula kalapácsvető és mostantól Földi Imre.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!