Hírek

2007.01.17. 07:30

Fogynak a vállalkozók

Kétszer több egyéni vállalkozó szűnik meg, mint amennyi engedélyt kér

zh

Nehéz év lesz az idei a kis- és középvállalkozásoknak: a minimálbér kétszeresének megfelelő járulékalap, a nyereségeseket terhelő négy százalékos szolidaritási adó, illetve a veszteségesek által fizetendő elvárt adó mellett a fogyasztás növekedési ütemének visszaesése miatt is aggódhatnak.

A kis és középvállalkozások ugyanis elsősorban a hazai piacra termelnek, így komoly exportlehetőségek hiányában különösen fájdalmasan érinti őket a fogyasztás kedvezőtlen változása – hangsúlyozza Szűcs György, az Ipartestületek Országos Szövetségének (Iposz) elnöke. A kedvezőtlen jelek már a múlt év második felében érezhetőek voltak. Július elseje és október vége között például 11 ezer egyéni vállalkozás kezdte meg a tevékenységét, és mintegy 25 ezren adták vissza az engedélyüket.

Az Iposz júniusban megközelítőleg tízezer, tíz fő alatti építő- és élelmiszeripari cég pénzügyi helyzetét vizsgálta meg, amelynek során egdöbbentő mértékű, összesen 260 milliárd forintnyi körbetartozásra derült fény. Amennyiben a tartozásokat nem sikerül rendezni, úgy a cégek nagy része képtelen lesz a járulékok és az áfa megfizetésére – szögezte le Szűcs.

Az Iposz elnöke mindezek következményeként növekvő számú elbocsátásokra és a feketegazdaság bővülésére számít a kis- és középvállalkozói szférában. Különösen vidéken lehet ez igaz, várhatóan a kisebb településeken válik majd igazán nehézzé a vállalkozások helyzete.
A testület elnöke a kiutat részben a 2007 és 2013 között lehívható, mintegy nyolcezer milliárd forintos uniós pályázati pénzek hatékony felhasználásában látja. Ehhez azonban az exportpiacokon is jól eladható korszerű termékeket kell gyártani, s stabil jogi környezetre van szükség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!