Hírek

2007.01.29. 05:52

Filmen az emigráns író

Nem túlzás azt állítani, hogy Márai Sándor-kultusz van Európában. Az író utolsó éveiről játékfilm készült.

BAMA

A kedden kezdődö 38. Magyar Filmszemle egyik legnagyobb izgalommal várt bemutatója Az emigráns - Minden másképp van című produkció,  amely az emigrációs létet önként vállaló Márai Sándor és felesége utolsó éveinek története. 

A filmet Szalai györgy és Dárday István jegyzi, a páros évek óta nem forgatott. Most jó érzékkel idézik a világhírűvé vált író tragikus sorsát. A kassai születésű Márai az utóbbi években meghódította Európát. A gyertyák csonkig égnek című regénye Angliában és Olaszországban is a toplistákra került, sőt az amerikai sztárrendezőről, Milos Formanról fel is röppent a hír, hogy megfilmesíti. A szigetországban Jeremy Irons a regény színpadi változatában tért vissza a teátrumokba, mint mondta, évek óta nem kapott olyan szövegkönyvet, amely felkeltette volna érdeklődését. Olaszországban szobrot avattak Salerno városában, ahol az író száműzetésbeli éveinek jó részét töltötte.

A Szalai-Dárday duó filmjét várhatóan előbb mutatják be Olaszországban, mint nálunk. Rómában és Nápolyban vetítik majd, talán azért, mert a film egyik producere olasz, Stefano Alde. A döntést az is indokolhatja, hogy Márai Sándor a hazáján kívül éppen Olaszországban a legolvasottabb, nyolc regénye jelent már meg olaszul, az év végére a kilencediket, a Naplóit adják ki. Itáliában nagyon szeretik a magyar irodalmat, Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című ifjúsági regénye például kötelezőn iskolai olvasmány. Az emigráns 320 millió forintból készült, az alkotók az Egyesült Államokban is forgattak, hiszen Márai Sándor a kaliforniai San Diegóban hunyt el, 1989-ben. Fél évvel a rendszerváltás előtt vetett véget életének, amikor már senkije sem maradt, a fiát, a feleségét is elveszítette.

Az idősebb Márai Sándor szerepét Bács Ferencre bízták az alkotók, a feleségét, Lolát Gyöngyössy Katalin játssza, korábbi énjüket, az ifjú párt Welker Gábor és Balsai Mónika idézi a filmben. A produkció cselekménye Nápolyban kezdődik, ahová a fiatal Márai és Lola ifjúságának emlékeivel indul. A történet San Diegóig tart, ahol a magára maradottság zárt világa tárul a néző elé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!