Hírek

2007.01.21. 16:40

Feszültségoldás a tengernél

Az Európai Unió és Oroszország kapcsolataiban támadt feszültségek enyhítését tűzte ki célul Angela Merkel német kancellár, aki vasárnap késő délután a Fekete-tengeri Szocsiban folytatott tárgyalásokat Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Cs. E.

Az EU soros elnökeként a kancellár asszony főleg az energiabiztonság kérdéseit vetette fel. Azt kívánta elérni, hogy Oroszország vállaljon kötelezettséget a megbízható olajszállításokra, illetve szerződéses kötelezettségeinek megtartására. Moszkva korábban mindig hangsúlyozta, hogy semmiféle kétoldalú vita nem veszélyeztetheti az orosz olaj európai exportját. Merkel próbált közvetíteni az orosz-lengyel „húsvitában” is. Ez utóbbi a magyarázata annak, hogy Varsó mind a mai napig nem járult hozzá az új partnerségi megállapodás megkötését célzó tárgyalások megkezdéséhez Oroszországgal.

Mindemellett szó volt a Közel-Keletről, továbbá Iránról is. Berlin azon a véleményen van, hogy a legélesebb nemzetközi konfliktusok nem oldhatók meg Oroszország közreműködése nélkül. Nem véletlen, hogy a német uniós elnökség első külpolitikai kezdeményezése a közel-keleti kvartett tevékenységének felújítása volt, s e négyes csoportnak az Egyesült Államok, az ENSZ és az EU mellett tagja Oroszország is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!