Hírek

2007.01.31. 18:13

Februárban elkelhet a Malév

Elfogadta szerdai ülésén a kormány az ÁPV Zrt. Malév-privatizációra vonatkozó javaslatát. Eszerint az egyetlen versenyben maradt vevőjelölttel, az orosz-magyar hátterű AirBridge Zrt.-vel már februárban megkötheti a vagyonkezelő a Malév 99,95 százalékos részvénycsomagjáról szóló adásvételi szerződést – jelentette be a kormányülést követő sajtótájékoztatón Veres János.

D. N.

[caption id="" align="alignleft" width="160"] A vevő nem vállal garanciát a társaság hitelállományra – fotó: Kallus György
[/caption]A pénzügyminiszter ezzel megerősítette Borisz Abramovics reményeit. Az AirBridge Zrt. fő tulajdonosa, az orosz Kranoyarsk Airlines (KrasAir) vezérigazgatója is abban bízik, hogy még februárban, de legkésőbb márciusban lezárulhatnak a tárgyalások. Veres János pontos eladási számokról még nem tudott beszámolni. Azt viszont egyértelművé tette, hogy a vevő csak a Malév részvényeit vásárolja meg, nem vállal garanciát a megközelítően harmincmilliárd forintos hitelállományra. Így olyan megállapodás jöhet létre, amelynek révén a légitársaság repülőgépei és egyéb eszközei egy állami tulajdonú vagyonkezelőhöz kerülnek át. Így az állami garanciával ellátott hitelállomány mögött lesz egy eszközbázis, a Malév leendő tulajdonosa pedig évente díjat fizet a gépekért a vagyonkezelőnek. Így fokozatosan vissza lehet fizetni a hiteleket. A kormánydöntés nyomán az ÁPV ZRt. megkezdheti a vagyonkezelő cég megalapítását, amennyiben úgy ítéli meg, hogy ez a lépés megfelelő.

Leonov Péter, az AirBridge igazgatósági tagja megerősítette: Budapesten komoly utaselosztó központot terveznek létrehozni, amelyen keresztül több százezer ember utazhatna a Malévval Európába. Eközben újra felerősödtek az orosz tőkével szembeni aggodalmak. Egyes sajtóinformációk szerint ezek a félelmek gátolták eddig azt is, hogy a Malév az áhított OneWorld légiszövetséghez csatlakozhasson. Az AirBridge támogatja a Malév tagságát a OneWorldben – hangsúlyozta Leonov Péter. Véleménye szerint nem kell félni az orosz tőkétől, mivel „ugyanúgy működik, mint minden más magántőke”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!