Hírek

2007.01.04. 14:13

Demokrata többség az amerikai kongresszusban

A választások után tegnap először ült össze az amerikai törvényhozás, amelynek mindkét házában többségbe kerültek a demokraták.

E. Cs.

A kongresszus ez alkalommal történelmet ír: első alkalommal a történelemben a képviselőház elnöke nő, a 66 esztendős Nancy Pelosi. E tisztség fontosságát az adja, hogy amennyiben valamiért az elnök és az alelnök is akadályoztatva lenne munkájában, az ország irányítását ő veszi át az alkotmány szerint.

George Bush nehéz időkre számíthat, s az ellenzéki többség várhatóan komolyabb ellenőrzés alá veszi a kormányzat külpolitikáját; a különféle parlamenti bizottságokban már a jövő héten napirendre kerül a republikánus adminisztráció felelőssége az iraki háború kudarcáért. A képviselőház külügyi bizottságának vezetője a magyar származású Tom Lantos lesz; ő az egyike azoknak a politikusoknak, akik megszüntetnék Oroszország tagságát a vezető hatalmak „klubjában”, a G8-ban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!