Hírek

2007.01.27. 07:12

Dáliával az Oscarért

Az Amerikai Filmakadémia ezúttal sem késlekedett, és a szokásokhoz híven még januárban közzétette: kik a döntősei az Oscar-ceremóniának.

Szabó Zoltán Attila

[caption id="" align="alignleft" width="170"] Zsigmond Vilmos a magyar operatőriskola világhírű éltanulója
[/caption]Két magyar is ziccerhelyzetbe került: egyikük M. Tóth Géza animációs rendező, a másik Zsigmond Vilmos. Aligha van olyan filmrajongó, akinek be kell mutatni Zsigmondot. A magyar operatőriskola éltanulója Illés Györgytől tanulta a szakmát. Nem ő volt az egyetlen. A tavaly elhunyt Papi világhíressé lett diákjai közül Koltai Lajos, Kovács László, Ragályi Elemér és Kende János is szép nemzetközi karriert futott be.

Zsigmond és Kovács életét a közös élmények és az 56-os forradalom is egybefűzi. Hiszen a két képkreátor ötven éve éppen a forradalomról készített felvételeket, amit rossz néven vett a hatalom. Kénytelenek voltak vándorbotot ragadni. Nem sokkal később Los Angelesben találták magukat. Egy fotólaborból próbálták meg bevenni Hollywoodot. Sikerült. Zsigmond különösen elégedett lehet, hiszen már a hatvanas években sorra kapta a megbízásokat. 1974-ben pedig egy akkor már ismert, épp a Columbo egyik epizódjával frissen végző fiatal tehetséggel hozta össze a sors: Steven Spielberggel. A sugarlandi hajtóvadászat volt a nyitány. Három évre rá leforgatták a Harmadik típusú találkozásokat. Hősünknek 1978-ban ez hozta meg az első Oscart.

Azóta Zsigmond Vilmos egyike a hollywoodi legeknek. És nemcsak az Amerikába ellátogató idegenekről szóló szupermozi híre, sikere miatt. Zsigmond mint művészfilmes is jegyzett név; két filmje, a Megszállottság és a Szarvasvadász a kényes ízlésű nézőket is meggyőzte. Igaz, később is talált nagy feladatokat, köztük a Hiúságok máglyája és a Sztálin című mozit. Hűséges típus. Spielberggel és Brian de Palmával évtizedek óta megtalálja a közös hangot.

Ha márciusban átveheti az aranybevonatú szobrot, azt Palmának kell először megköszönnie. Elvégre a velencei filmfesztivál nyitófilmjeként debütált, s a negyvenes évek Amerikáját megidéző krimi (A fekete dália) kettejük műve. Zsigmond egyébként a hazájához is hűséges maradt. Szeged díszpolgára, ha ideje engedi, nemcsak haza-hazalátogat Los Angelesből, de itt is ragad, és forgat! Néhány éve a Bánk bán operatőre volt. Ezzel pedig tengerentúlon alkotó magyarként még a Casablanca rendezőjét, Kertész Mihályt is lefőzte. Nevezett még 1914-ben készített egy rövid némafilmet Katona művéből. Az egész estés operafilm azonban 86 évig váratott magára.

Zsigmond Vilmos

1930. Június 16-án született Szegeden, az operatőrmesterséget Budapesten tanulta

1971-ben készítette első jegyzett amerikai filmjét (The Hired Hand)

1977-ben Oscar-díjat kapott mint legjobb operatőr

1978-ban forgatta a Szarvasvadászt Michael Ciminóval

ELISMERÉSEK: BAFTA-díj (1980), Emmy-díj (1992), Corvin-lánc (2001), Szeged díszpolgára (2004)

1971-ben készítette első jegyzett amerikai filmjét (The Hired Hand)

1977-ben Oscar-díjat kapott mint legjobb operatőr

1978-ban forgatta a Szarvasvadászt Michael Ciminóval

ELISMERÉSEK: BAFTA-díj (1980), Emmy-díj (1992), Corvin-lánc (2001), Szeged díszpolgára (2004) Zsigmond Vilmos a magyar operatőriskola világhírű éltanulója -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!