Hírek

2007.01.28. 18:13

Az áramár csökkentését szorgalmazza a Fidesz

A Fidesz azt követeli a kormánytól, hogy vonja vissza a villamos energia árának bejelentett emelését és fejezze be „hazugságának az emberekkel történő megfizettetését

BAMA

A Fidesz azt követeli a kormánytól, hogy vonja vissza a villamos energia árának bejelentett emelését és fejezze be „hazugságának az emberekkel történő megfizettetését” – közölte tegnap a Fidesz szóvivője. Szijjártó Péter szerint a havi 4–500 forintos többletkiadás súlyos, már-már elviselhetetlen terhet jelentene a családok számára.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium pénteken hozta nyilvánosságra honlapján, hogy az általános lakossági áramtarifa 4,6 százalékkal emelkedik február 1-jével, míg az iparág dolgozóinak 5,2 százalékos árnövekedéssel kell számolniuk.

A tárca közlése szerint az emelés mértékét az határozta meg, hogy a villamos energia árát meghatározó egyes költségelemek növekedtek, mások csökkentek. Az árban elismerték az elmúlt időszakban megvalósult hálózatfejlesztési költségeket és – a jogszabálynak megfelelően – figyelembe vették az inflációt is.

A Fidesz szóvivője ezzel szemben úgy látja: az áremelést egyedül a kormány „rossz gazdaságpolitikája, hazugsága és dilettantizmusa” okozza, mivel nincs semmilyen, az áremelést indokló külső körülmény – világgazdasági válság, vagy drasztikus világpiaci áremelés. A Magyar Villamos Művek elérte ugyanakkor az olcsó ukrán áramszállítás fenntartását, illetve, hogy az ukrán áramot egy szocialista képviselő vállalata vásárolja meg, ami a hivatalos magyarázat szerint jó hatással van a fogyasztói árakra is – tette hozzá Szijjártó.

Az ellenzéki politikus visszautasította Kóka János gazdasági miniszter kijelentését is, miszerint az államnak nincs napi 26 millió forintja a villanyáram árának támogatására. Kifejtette, hogy a minisztériumok napi 55-60 millió forintot költenek „önreklámozásra”. Hozzátette, hogy az áram árának 40 százalékát a költségvetés kapja adók és járulékok formájában, a többit pedig a szolgáltatók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!