Hírek

2007.01.24. 06:08

Az a fiam örököljön, aki eltart

Olvasónk és felesége idős, beteg emberek. Eltartási szerződést kötnének kisebbik fiukkal, aki jelenleg is gondoskodik róluk. Szeretnék, ha házukat kizárólag ő örökölné.

BAMA

A tulajdonosok mint jövőbeni örökhagyók életükben szabadon dönthetnek vagyonuk sorsáról. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában mondták el. Bárkivel, így gyermekükkel is nyugodtan köthetnek házuk fejében eltartási szerződést. Hasonló ez az adásvételhez. Csak itt az ellenérték nem egy összegben, hanem szolgáltatás, azaz életjáradék formájában vándorol át a vagyontárgy gazdáihoz.

Az ingatlan tulajdonosa már a jövőbeni örökhagyók életében az eltartó lesz. Tehát a vagyontárgy már ekkor gazdát cserél. Mivel a tulajdonjog a szülők elhunytakor már a kisebbik fiúé, a ház nem az örökség része, azaz a szülők halála után nem a hagyaték egyik tétele többé. A másik fiúnak ezzel kapcsolatban így semmi követelése nem lehet. Az eltartási szerződés ellen sem tehet lépéseket. Szülei életükben akár egy idegennek eladhatták volna az ingatlant.

Más a helyzet, ha a szülők ellenszolgáltatás nélkül adnák oda házukat a kisebbik fiúnak. A másik gyermek akkor igényt tarthatna örökrészére. Az életjáradék fizetője azonban megérdemli a jutalmat a gondoskodásért. Ilyen helyzetben gondoljunk arra is, hogy nemcsak potenciális örökösök vagyunk, akiknek az örökhagyó halálakor ölébe pottyan az örökség. Szüleinkről, ha rászorulnak, ugyanúgy gondoskodnunk kell, mint ahogy ők viselték a mi gondunkat, amikor nekünk volt erre szükségünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!