Hírek

2007.01.03. 15:14

A világ legnagyobb zarándoklata

Dacolva a hideggel több millió hindu gyűlt össze szerda hajnalban az észak-indiai Allahabadnál, hogy megmerítkezve a Gangesz folyó vízében, lemossa vétkeit

Csák E.

Dacolva a hideggel több millió hindu gyűlt össze tegnap hajnalban az észak-indiai Allahabadnál, hogy megmerítkezve a Gangesz folyó vízében, lemossa vétkeit. Ezzel megkezdődött a világ legnagyobb zarándoklata, amelyre a hatóságok  50-70 millió hindut várnak a következő másfél hónapban.

A kétezer éves múltra visszatekintő Kumbh mela ünnepséget, a „korsóünnepet” 12 évente négyszer rendezik meg a hindu csillagjósok által a legkedvezőbbnek talált időpontokban, négy váltakozó helyszínen. Az idén a soros helyszín az Uttar Pradesh szövetségi állam székvárosától, Lucknowtól majd 200 kilométerre délkeletre, a három nagy indiai folyó, a Gangesz, a Dzsamúna és a Szaraszvati találkozásánál van.

A korsóünnep azzal a hindu mítosszal függ össze, amely szerint az istenek összevesztek a halhatatlanság nektárját tartalmazó korsón, az eltört a tusakodás közben, és tartalma a földre hullt négy szent helyen. A fürdéstől azt várják a hinduk, hogy megtisztítja őket bűneiktől, megtöri az élet-halál-újjászületés körforgását, és egyesíti őket Brahmával, az egyetemes istenséggel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!