Hírek

2006.12.11. 13:40

Ütemesen haladt az őszi vetés

A jó idő lehetőséget adott arra, hogy eredeti szándékuknál is nagyobb területet vessenek be a gazdák. Az őszi betakarítású növények termésátlaga nagyjából megegyezik a tavalyival.

Balai F. István

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodájának jelentése szerint a kedvező időjárásnak köszönhetően ütemesen haladnak az őszi munkák. A vetések jó közepes képet mutatnak. Az őszi vetésű kalászosok közül 1 millió 121 ezer hektáron vetették el a búzát, ami 38 ezer hektárral több, mint az idén betakarított terület, és meghaladja a vetés kezdetén jelzett szándékot is. Az őszi árpát több mint 190 ezer hektáron vetették el, ami 10 ezerrel haladja meg a tavalyi területet. A rozs vetése csaknem 42 ezer hektáron történt meg, ami szintén több a tavalyinál. Az őszi mélyszántási munkák kezdetén a gazdák 2 millió 254 ezer hektárt jeleztek a tavasziak alá, amiből december első napjaira 73 százalék teljesült.

A betakarítás gyakorlatilag befejeződött az országban. A napraforgó termésátlaga meghaladja a tavalyit, a szója hozama közel azonos, a kukorica termésátlaga alig marad el az előző évitől. A burgonya területe az idén mintegy tíz százalékkal volt kevesebb, a hozam 24,35 tonna hektáronként, ami kevesebb a becsült 25 tonnánál. A cukorrépa területe csaknem 20 százalékkal kevesebb a tavalyinál, a termésátlag 50,9 tonna hektáronként.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!