Hírek

2006.12.07. 18:54

Törökország megnyitja kikötőit a ciprusi hajók előtt?

BAMA

A török kormány uniós közlés szerint elfogadja, hogy megnyissa egyik kikötőjét és egy repülőterét a Ciprusi Köztársaság gépei előtt. Ankara a 25-ök ülése előtt az utolsó percben lépett. Az Európai Unió most hoz döntést arról: részben befagyassza-e Ankara csatlakozását az EU-hoz.

Törökország jelezte: megnyitná egy repülőterét és egy kikötőjét a görög ciprióta Ciprusi Köztársaság gépei és hajói előtt, így akarja elérni, hogy ne lépjenek életbe az Európai Unió kilátásba helyezett büntetőintézkedései – jelezte az Európai Unió soros elnökségét betöltő Finnország elnöki hivatalának szóvivője.

Mikko Norros bejelentése szerint Ankara szerdán értesítette a finn külügyminisztériumot erről a döntéséről. Az Európai Unió az összes török polgári kikötő és repülőtér ciprusi járművek előtt való megnyitását szabta egyik feltételként a Törökország tagságáról folytatott tárgyalások előreviteléhez. Mivel Ankara ezt eddig megtagadta, az Európai Bizottság kezdeményezte, hogy nyolcat függesszenek fel a csatlakozási tárgyalások 35 fejezete közül, és egyet se zárjanak le, amíg Törökország nem teljesíti a követelést.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!