Hírek

2006.12.26. 17:31

Százak pusztultak el a lángokban

Tömegkatasztrófához vezetett, hogy megfúrták az olajvezetéket Nigériában. A robbanás a 13 milliós Lagos sűrűn lakott városnegyedben történt, a halálos áldozatok száma meghaladja az ötszázat.

Farkas Károly

Hétszáznál is több áldozata lehet annak a tömegkatasztrófának, amely december 26-án délelőtt történt Nigéria legnagyobb városában, Lagosban. A tragédia akkor történt, mikor a város egyik legsűrűbben lakott szegénynegyedén, Abule Egbán keresztülfutó kőolajvezetéket tolvajok megcsapolták, és a kiömlő olaj felrobbant.

Az első jelentések szerint két tolvajbanda is fúrta egymás mellett az olajvezetéket, a kifolyó olaj köré pedig több százan gyűltek, hogy minél többet felfogjanak a fekete aranyból. A hatóságok szerint volt olyan áldozat, aki vödörbe, nejlonzacskókba és műanyag zsákokba töltötte az üzemanyagot. A baleset akkor következett be, mikor az első tolvajbanda már mintegy 150 ezer liter nyersolajat tartályokba pumpált.

A hatalmas robbanás kétszáz méteres körzetben mindent és mindenkit megsemmisített, több mint száz ház romba dőlt, köztük egy templom és egy mecset is. A kőolajvezeték legalább száz méteres szakasza megsemmisült, több, a tolvajok vezette tartálykocsi is kigyulladt.
„Még mindig tart a halottak összeszámlálása. Sajnos csak lassan tudunk haladni, mivel a legtöbb esetben az áldozatokból nem maradt annyi, hogy meg lehetne különböztetni őket, nem is beszélve az azonosításról” – mondta a BBC helyszíni tudósítójának Ige Oladimeji, a Vöröskereszt nigériai munkatársa.

A segélyszolgálat vezetőjének elmondása szerint a szerencsétlenség helyszíne körül még mindenfelé elszenesedett hullák hevernek. „Az emberek a szó szoros értelmében beleégtek a földbe, a csontjaik is alig-alig maradtak meg” – tette hozzá Oladimeji.

A mentést nehezítette, hogy a hozzátartozók meg sem várták, míg a lángok kialudtak, ezrével rohanták meg a roncsokat, hogy szeretteik után kutassanak. Többen közülük életüket vesztették, mikor másodlagos robbanások következtek be, s a környéken parkoló néhány autó benzintankja is felrobbant. A káoszt csak növelte, hogy a nigériai állami olajtársaság, a Nigeria National Petroleum Corporation (NNPC) csak egy órával a szerencsétlenség után kapcsolta le a hálózatról a sérült olajvezetéket. A környékbeli kórházak megteltek a sebesültekkel. Legalább száz embernek válságos az állapota.

Egyedül az elmúlt évtizedben több mint kétezren vesztették életüket hasonló balesetekben – közölte a Vöröskereszt munkatársa. Legutóbb éppen májusban történt tömegszerencsétlenség Nigériában, akkor kétszáz ember vesztette életét.

Az NNPC több ezer kilométeres olajvezetékeit átlagosan hetente egyszer megfúrják a kőolajtolvajok. A társaság becslése szerint a lopások által okozott kár évente meghaladja a százmillió dollárt. A vezetékek többsége ráadásul a hetvenes–nyolcvanas években épült, az azóta eltelt időszakban több nyomornegyed is kinőtt a nyomvonalak közelében. Lagos Afrika legnépesebb városa, a lakosok száma meghaladja a 13 milliót, a lakosság többsége nyomornegyedekben él.

A szegények minden alkalmat megragadnak, hogy benzinhez jussanak: Nigéria ugyan Afrika legnagyobb kőolajexportőre, mégis gyakran szenved üzemanyaghiányban a szervezési hibák, az elharapózott korrupció és a rossz infrastruktúra miatt. A BBC értesülései szerint Lagosban egy hete nem lehet üzemanyagot kapni, valószínűleg éppen ezért fúrták meg a tolvajok a kőolajvezetéket.


Olajvezeték-robbanások Nigériában

1998. október 1000 áldozat Jesse városában
2000. március 50 áldozat Abia tartományban
2000. július 300 áldozat Warri városában
2003. június 105 áldozat Abia tartományban
2004. szeptember 60 áldozat Lagos városában
2004. december 20 áldozat Lagos városában
2006. május 200 áldozat Lagos városában

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!