Hírek

2006.12.08. 07:05

Rózsa György jubileuma

Negyven éve jelentkezett munkára az Iskolatelevízióban Rózsa György, aki több mint negyven sikerműsor részese volt. Tévés emlékeiről könyvet ír Nem kapcsoltam címmel.

Csontos Tibor

- Tudja, hogy sokaknak hiányzik?

- Sokkal jobb ezt hallani, mint azt, hogy "Úristen, már megint a Rózsa!" De hát nem panaszkodhatom, hiszen az idén hetente ment a Magyar elsők című műsorom.

- Ez azért mégsem a klasszikus "rózsagyuris" megjelenés...

- Amilyen már nem is nagyon lesz. Furcsa is lenne, ha most csinálnám a huszönt évvel ezelőtti műsoraimat. Az ugribugris vidám műsoraim szerintem illettek is hozzám, de később komolyabb műsoraim voltak, köztük a Még ilyet, az Operett.hu, a Szombat este. Másrészt a létrehoztam a Rózsa-Produkciót, mellyel kapcsolatos teendőim mostanában legalább annyira kielégítenek, mint korábban egy-egy játékos televíziós vetélkedő. Persze, ha a televízióban lenne egy olyan vetélkedő, melyre én is csettintenék, vállalnám, de nem szeretnék már zsákbamacska jellegű műsorokban részt venni. Az ilyesmi a maga idejében jó volt, de mostanában kicsit többre vágyom.

- Lehet, hogy a korábbi műsortípusainak a mai televíziózásban már helyük sem lenne?

- Szomorúan látom, hogy a televíziózásból kihaltak a magyar vetélkedők, szinte csak licencműsorok mennek helyettük. Én is vezettem ilyeneket, csak azt nem hiszem el, hogy a magyar televíziózás aranycsapata, Vitray Tamással, Vágó Istvánnal, Egri Jánossal és talán velem is, kitalált és sikerre vitt játékos műsorokat, nem hiszem, hogy egyszerre szűnt meg az alkotókedvünk és a fantáziánk. Biztos vagyok benne, hogy a korábban sikerműsoroknak számító műveltségi vetélkedőknek ma is meglenne a nézettségük a köztelevízióban.

- Az MTV-nél eltöltött negyven éve a hűségről is szól. Sosem próbálták becserkészni a kereskedelmi televíziók?

- A TV2 vezetői 1997-98-ban kétszer is megkerestek és elképesztő gázsit ajánlottak, amit akkoriban talán senki. Felajánlották, hogy heti öt Zsákbamacskát vezessek. Kérdeztem, mi van még ezen kívül, mondták, csak ez. Nekem akkoriban több műsorom is ment az MTV-n, köztük a TOP-SHOW, ami nagy vállalkozás volt olyan vendégekkel, mint Bonnie Tyler, Gianni Morandi, Kylie Minogue, Gilbert Becaud. Ma már megfizethetetlenek lennének. Szóval, nem vállaltam az első felkérést, a másodikat azért nem, mert úgy volt, én leszek az MTV Szórakoztató Főosztályának vezetője. Két szék között a pad alá estem, egyikből sem lett semmi. Minderről is szeretnék majd írni Nem kapcsoltam című, készülő könyvemben.

- December 22-én ünneplik majd a képernyőn. Hogyan?

- Nem szeretnék édesbús, könnyes búcsút, azt szeretnénk, ha a publikum jól szórakozna. Lesznek paródiák, kis csokrot állítunk össze a TOP-SHOW világsztárjainak fellépéseiből, montázsok a majd'' negyven sorozatból, melyhez közöm volt. Mindennek a keretét egy Juszt Lászlóval folytatott sztorizós beszélgetés adja majd.

Rózsa György 40 éve jelentkezett az Iskolatelevízió vezetőjénél munkára. Volt ügyelő, segédszerkesztő, közben elvégezte a tanári szakot az ELTE-n. Kilenc évig szerkesztő-riporter, vezette a Hétmérföldse kamerát, a Tízen Túliak Társaságát, a labdaiskolákat, ő volt a tanára az Idesüss!-nek. Sikerműsorai közé tartozik a Leg...leg..leg..., a Legyen szerencsénk, a Telepódium, a Televarieté, a Szombat este, Mindenki kamerája. 2001-ben az MTV életmű-díjjal tüntette ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!