Hírek

2006.12.30. 15:03

Reakciók Szaddam Huszein kivégzésére

Az Egyesült Államok örömét fejezte ki, Oroszország ellenben tragikus hibának minősítette a volt diktátor kivégzését

BAMA

George Bush amerikai elnök szombaton közölte: Szaddám Huszein kivégzése az iraki nép és az amerikai katonák számára nehéz év végét jelenti, de a volt iraki elnök halála nem állítja meg az erőszakot az arab országban. Közleményében az amerikai elnök kiemeli, hogy Szaddám kivégzése fontos mérföldkő egy olyan demokrácia felé vezető úton, amely képes kormányozni, fenntartania és megvédenie önmagát, és szövetséges lesz a terrorizmus elleni háborúban.

"Az Irakban állomásozó amerikai erők magától értetődően bármikor magas szintű készültségben vannak, mivel a jelenlegi biztonsági helyzetben és amiatt lépnek fel" – közölte Bryan Whitman, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője pénteken, néhány órával Szaddám Huszein kivégzése előtt.

Elszámoltatták Szaddám Huszeint az iraki nép ellen elkövetett bűnei közül néhányért - így kommentálta a néhai iraki diktátor kivégzését szombaton Margaret Becket brit külügyminiszter. Tony Blair brit miniszterelnök szóvivője azt mondta, hogy Beckett nyilatkozata az egész kormány álláspontját tükrözi, beleértve a kormányfőt, és nem hiszi, hogy Blair ehhez bármit hozzáfűzne.

A francia külügyminisztérium közleményében arra szólította fel az irakiakat, hogy Szaddám Huszein kivégzése után "vessék tekintetüket a jövőbe, és munkálkodjanak a nemzeti megbékélésen".

John Howard ausztrál miniszterelnök szerint a kivégzés jelentős esemény volt, mert az irakiak tisztességes bírósági tárgyalást biztosítottak a "brutális diktátor" számára.

Izrael véleménye szerint Szaddám Huszein volt iraki elnök kivégzésével "helyreállt az igazságosság rendje". "Egy olyan emberről van szó, aki többször tűzbe és vérbe borította a Közel-Keletet, aki vegyi fegyvereket vetett be saját népe ellen, és aki személyes felelősséget visel több ezer ember haláláért" - közölte szombaton egy neve elhallgatásához ragaszkodó magas rangú izraeli illetékes.

Irán üdvözölte a volt iraki diktátor kivégzését, amelyet Hamid Reza Aszefi iráni külügyminiszter-helyettes "az irakiak győzelmének" minősített.

India viszont csalódottságának adott hangot a volt iraki elnök kivégzése felett, és kifejezésre juttatta aggodalmát, hogy az esemény növelheti a felekezeti erőszakot Irakban.

Tragikus hibának minősítette Szaddám Huszein kivégzését Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlament alsóháza külügyi bizottságának elnöke. Az Eho Moszkvi rádióban nyilatkozva szombaton Koszacsov úgy vélekedett, hogy az ellentétektől szabdalt Irak a szétesés határára került.

Az orosz külügyminisztérium szerint Szaddám Huszein kivégzése a katonai és politikai helyzet kiéleződéséhez vezethet Irakban, és növelheti a felekezetközi feszültséget. A tárca sajnálkozását fejezte ki, hogy nem találtak meghallgatásra több ország és nemzetközi szervezet felhívásai, melyekkel az iraki vezetést arra igyekeztek rábírni, hogy tartózkodjék a halálos ítélet végrehajtásától.

Tragikus és elszomorító fejleménynek minősítette Szaddám Huszein kivégzését a Vatikán szóvivője, Federico Lombardi, aki szerint ez az esemény tápot adhat a bosszúnak és az újabb erőszaknak. A vatikáni rádióban nyilatkozva a szóvivő megismételte a szentszéki álláspontot, mely szerint a halálbüntetés nem igazolható, "még súlyos bűnök elkövetésében vétkes személyek esetében sem".

Ugyancsak elítélte Szaddám Huszein kivégzését a Human Rights Watch nemzetközi emberjogvédő szervezet. Mint Richard Dicker, a HRW illetékese közölte, a volt iraki diktátor bűnei nem igazolhatják a kivégzést, amelyet egy "mélységesen szabálytalan" perben hozott halálos ítélet nyomán hajtottak végre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!