Hírek

2006.12.07. 07:15

Pocsék Áruk Fóruma

Az idén is számtalan egészségre veszélyes termékre bukkantak a fogyasztóvédők az ellenőrzések során. Érdemes jobban odafigyelni a vásárlásnál, nehogy egy egészségre káros ajándék elrontsa a az ünnepet.

Tóth Marcella

Az idén harmadszor mutatták be az év legrosszabb termékeit a Pocsék Áruk Fórumán. A választék igen bőséges, megtalálhatóak benne a balesetveszélyes karácsonyfaégő-fűzérek és fénygömbök, a szétolvadó vasalók és kávéfőzök ugyanúgy, mint az életveszélyes babaruhák és játéknak látszó öngyújtók. Az itt szereplő termékek mindegyike káros az egészségre, a környezetre vagy egyszerűen nem biztonságos.

Ezért nem árt egy-két alapvető dologra odafigyelni a vásárlásnál, hogy a karácsonyfa alá ne kerülhessenek ilyen termékek. Először is érdemes szakboltban beszerezni az árukat, nem pedig piacokon és vásárokon – tanácsolja Csizmár Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára.

Könnyen előfordulhat ugyanis, a piacon már pár nap múlva nem található meg ugyanaz az árus, ez pedig nem túl szerencsés, ha valamilyen probléma adódik az ott vásárolt termékkel. Gyanakodni kell akkor is, ha valaminek nagyon alacsony az ára, mert általában a veszélyes áruk a legolcsóbbak között találhatóak.

A műszaki cikkeknél pedig arra érdemes figyelni, hogy a csomagolásban benne legyen a használati utasítás és a jótállási jegy. Fontos emellett, hogy a vásárló mindig kérjen számlát, ugyanis később csak ennek a birtokában érvényesítheti a jótállási, illetve szavatossági igényét.

A fogyasztóvédelem tiltólistára teszi az egészségre káros, veszélyes termékeket. Ez a lista pedig bárki számára elérhető a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelet internetes honlapján, a www.fvf.hu címen. A letiltott termékek közül a legtöbb, mint minden évben, a műszaki cikkek közül került ki – mondta Wittich Tamás, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség főigazgatója. Az idei ellenőrzések során a felügyelet adatai szerint 58 műszaki termék volt használatra alkalmatlan.

A tavaszi razziák utóellenőrzéskor 174 kereskedelmi egységet és mintegy 50 ezer terméket vizsgáltak meg, ebből 64 százalékban találtak valamilyen kifogásolni valót. A felügyelet által bevizsgált 20 termékből 17 kapott veszélyes minősítést.

A felügyelők a gyermekjátékok ellenőrzésekor azt tapasztalták, hogy 44 százalékban egyáltalán nem, vagy elégtelen volt a magyar nyelvű tájékoztató, míg a figyelmeztető feliratok hiánya a játékok 17 százalékánál volt tapasztalható. Idén 32 fajta gyerekjátékot találtak veszélyesnek.

Javul az élelmiszerbiztonság az ellenőrzések hatására
   
Jelenleg Magyarországon a megvizsgált élelmiszerek mintegy tizenöt százalékát kifogásolják az ellenőrök – mondta Süth Miklós országos főállatorvos tegnap, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának  ellenőrző albizottsági ülésén.

Ugyanakkor az ellenőrzéseiknél, amelyeknél évente több tízezer tétel vizsgálnak általában csak ritkán találkoznak a fogyasztók egészségét közvetlenül is veszélyeztető kifogásokkal. Inkább a csomagolással, a jelöléssel, a különféle minőségi kifogásokkal kapcsolatos problémák a gyakoriak. A november 20-án kezdődött karácsonyi ellenőrzési akcióban eddig 22,7 millió forint bírságot szabtak ki, illetve 18 ezer tonna élelmiszert semmisítettek meg, amiből 10 ezer tonna szaloncukor volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!