Hírek

2006.12.03. 18:38

Ötpárti egyeztetés indul a házszabály módosításáról

Szükségesnek tartja a 12 éves házszabály módosítását Szili Katalin mert az így alkalmas lenne a parlament és a politika iránti bizalom fokozására

Bánky B.

Szükségesnek tartja a 12 éves házszabály módosítását Szili Katalin. Az Országgyűlés elnöke ötpárti egyeztetést hívott össze a hétre a témáról, a tárgyalásokról megállapodott a parlamenti frakciók vezetőivel. A Fidesz, az MDF és az SZDSZ is jelezte: részt vesz a megbeszélésen. Szili Katalin megjegyezte, alkalmas lenne a parlament és a politika iránti bizalom fokozására, ha meg tudnának állapodni.

Szili Katalin emlékeztetett: az Alkotmánybíróság húsz olyan határozatot hozott, amelyek alapján módosítani kellene a házszabályt, vagy a hiányosságokat kellen pótolni a szabályozásban. Ilyen például az ülésezési rend, de hiányzik annak törvénybe iktatása is, hogy kinek, milyen módon kell megjelennie egy parlamenti vizsgálóbizottság előtt.

A házszabály eddig parlamenti határozat volt, ám Szili álláspontja szerint törvényben kell szabályozni az Országgyűlés működését és ezen belül határozatokkal kell szabályozni a részleteket.

A Fidesz részéről Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője jelezte: részt vesznek az új házszabályról kezdeményezett  tárgyaláson és szakpolitikusi szinten egyeztetnek a törvény szövegéről, a pártot Répássy Róbert frakcióvezető-helyettes  képviseli.

Beszámolt arról, hogy a frakcióvezetők és Szili Katalin egy korábbi megbeszélésén az új szabályozás főbb témáiban egyetértettek. A frakcióvezető elmondta: a Fidesz nem támogatja a parlamenti vizsgálóbizottságok előtti kötelező megjelenés bevezetését, mert szerintük egy ilyen testület nem veheti át a bíróság feladatát.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője szerint nem biztos, hogy a házszabálynak kell tartalmaznia a vizsgálóbizottságok működésének szabályozását. A demokrata fórumot valószínűleg Dávid Ibolya képviseli.
Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője szerint is hiányos a jelenlegi szabályozás. Szerinte kötelezettségeket – például a vizsgálóbizottságok előtti megjelenést – csak törvényben lehet megszabni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!