Hírek

2006.12.20. 17:45

Orbán: Jobbról ne kritizálják az egyházat

Orbán Viktor egy könyvbemutatón arról beszélt, hogy egyesek azt gyűlölik „bennünk, amit mi kereszténynek”, magyarnak, nemzetinek hiszünk.

Vég Márton

Négy nappal Karácsony előtt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke mutatta be a Mélység és magasság című interjúkötetet, amelyben Balog Zoltán református lelkésszel, fideszes országgyűlési képviselővel Halász Zsuzsa újságíró beszélget. Az eseményről először az MTI az Orbán: A Fidesz ellenségei a keresztény értékrendet gyűlölik címmel tudósított. Az távirati iroda szerint az ellenzéki politikus a következőket mondta a könyv reklámozása alkalmából.

„Ha az ember végigolvassa ezt a kötetet és vissza tud emlékezni a mögöttünk hagyott tizenhat évre, és azon belül a mi, a magunk nemzedékének nem a hitbe beleszületett, hanem oda magának utat vágni akaró csoportjának, közösségének a személyes életére, (...) akkor azt a kérdést is felteszi, hogy ha olyan nyilvánvaló, hogy jóakarat vezérel bennünket, akkor miért gyűlölnek bennünket ennyire. És ha az ember ezt nem dühében gondolja végig, hanem egy ilyen könyv olvasása közben gondolja végig, akkor szerény választ is tud adni erre a kérdésre. És világossá válik, hogy valójában nem bennünket gyűlölnek (...), nem tőlünk félnek. Azt gyűlölik, attól félnek, amit mi, keresztények hiszünk. Azt gyűlölik és attól félnek, amit mi magyarnak és nemzetinek hiszünk. Függetlenül attól, hogy egyébként az, amit mi kereszténynek hiszünk és magyarnak gondolunk, semmilyen gyűlöletre nem ad okot” – hangsúlyozta Orbán Viktor, aki félórás beszédében többször idézett az interjúkötetből.

A pártelnök a továbbiakban óva intette a jobboldali politikát attól, hogy az egyházat kritizálja. Végezetül pedig úgy fogalmazott, hogy a keresztény gondolkodású embereket az elmúlt tizenhat évben folyamatos támadások érik: megkérdőjelezik identitásukat, kétségbe vonják annak őszinteségét és meg akarják bélyegezni őket.

A könyvbemutatóról szóló MTI tudósítás már délben nyilvános volt, a Fidesz sajtóosztálya azonban délután négy órakor a következő levelet juttatta el az ország nagyobb szerkesztőségeibe. „Az MTI által kiadott Orbán: a Fidesz ellenségei a keresztény értékrendet gyűlölik” című anyag címét és első bekezdését vonják vissza, illetve javítsák ki.

A tudósításból ugyanis egyértelműen kiderül, hogy Orbán Viktor sem az ellenség, sem a Fidesz kifejezést nem használta. A Fidesz elnökétől idézett mondatokat a tudósítás címe és első bekezdése elnagyoltan, pontatlanul és félrevezetően adja vissza” – szerepel a levélben.

A Fidesz sajtósai szerint ugyanis a „minket” alatt Orbán a keresztényeket és a hívőket értette, nem a Fideszt, bár a Szövetség kifejezés más szövegrészben valóban elhangzott. Az MTI gyorsan intézkedett és az udvarias kérésnek eleget téve javított változatot adott ki Orbán: a keresztény értékrend megjelenése a polgári oldalon nagyrészt Balog Zoltánnak köszönhető címmel.


Navracsics: hangsúlyokban van különbség

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a Heti Válasznak adott interjújában elismerte, hogy a hangsúlyokban kétségkívül van különbség Orbán Viktor és közte. Mint mondta, a pártelnök szerint az MSZP a bizalmi szavazást követően Gyurcsány Ferenc miniszterelnök cinkosává vált. „Bár szerintem is van értelme arról beszélni, hol áll meg a felelősség, ám ez nem jelenti azt, hogy a törvényhozási munkánál az MSZP vagy az SZDSZ ne lenne a partnerünk” – mondta Navracsics. A politikus hozzátette: mindegy, hogy van kihívója vagy sem Orbánnak a párt tavaszi tisztújításán, mert úgyis ő marad az elnök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!