Hírek

2006.12.26. 17:33

Nyerésre állnak a keresztény etiópok Szomáliában

Alig hetven kilométerre járnak a keresztény etióp csapatok és a szomáliai átmeneti kormány erői Mogadisutól

fk

Alig hetven kilométerre járnak a keresztény etióp csapatok és a szomáliai átmeneti kormány erői Mogadisutól. A győzelemittas jelentések szerint minden fronton áttörték az iszlámisták frontvonalát és akadálytalanul haladnak a főváros irányába.

„Mintegy ezer iszlám terrorista esett el eddig a harcokban, a többségük külföldi” – mondta Meles Zenawi etióp miniszterelnök. Az offenzívát mintegy két hete kezdték meg a harckocsikkal és tüzérséggel támogatott etióp csapatok, miután egyesültek az átmeneti kormány megmaradt erőivel.

A keresztény Etiópia azután kezdte meg támogatni Szomália nemzetközileg is elismert vezetését, hogy a kormánycsapatok az ország déli részén is vereséget szenvedtek az Iszlám Bíróságok Tanácsának erőtől. „Megtörtük a terroristák gerincét” – jelentette ki az etióp miniszterelnök. A szomáliai kormány megadásra szólította fel az iszlám milíciákat és amnesztiát hirdetett minden harcosuknak. Abdirahman Dinari szomáliai kormányfő szerint „ez az egyetlen esélyük a túlélésre.”

Másképp látja azonban a helyzetet az iszlámisták vezetője. Ahmed Sharif sejk szerint a háború csupán egy új szakaszába lépett. „Hamarosan minden irányból megtámadjuk az agresszorokat” – hirdette ki a vallási vezető. Szakértők attól tartanak, hogy a háború kiszélesedik, az iszlámistákat támogató muzulmán Eritrea ugyanis mozgósítást rendelt el az etióp határnál, a harcok pedig a déli szomszéd Kenyát is beleránthatják a háborúba.

Szomáliában 1990 óta tombol a polgárháború, miután egy katonai puccs megdöntötte a kormányt. 1991-ben elszakadt az ország északi része Szomáliföld néven, majd 1998-ban a középső Punt is. A déli országrészbe a kilencvenes évek közepén nemzetközi békefenntartók vonultak be, ám olyan súlyos veszteségeket szenvedtek a harcokban, hogy alig fél év után kénytelenek voltak még a fővárost, Mogadisut is feladni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!