Hírek

2006.12.21. 06:26

Nincs biztos hó a pályákon

Később indult az idei síszezon a szokatlanul enyhe időjárás miatt. Sok helyen még mindig nincs megfelelő hó, illetve nem minden felvonó üzemel. Emiatt elmaradt a besíző túrák többsége.

Tóth Marcella

Az idei síszezonban nem kell a tavalyinál sokkal magasabb árakra számítani. Az általunk megkérdezett utazási irodák vagy nem emelték az áraikat, vagy csak kis mértékben, két-három százalékkal drágítottak. A síelni vágyóknak egyelőre a viszonylag enyhe időjárás okozhat gondot, amely nemcsak Magyarországra, hanem egész Európára jellemző. A legfrisebb hójelentés szerint Ausztriában, Franciaországban és Szlovénia egyes pályáin van már megfelelő mennyiségű hó.

Ha már valaki előre befizetett egy utat, de az indulás előtt kiderül, hogy az adott pályán nem lehet síelni, érdemes megkérdeznie a szervező utazási irodát. Az utazása lemondásán kívül más megoldás is létezhet.

Az Eurosí Utazási Irodában érdeklődésünkre elmondták, hogy mivel a havat senki nem tudja garantálni, ezért az utasaik nem vásárolták meg előre a síbérletet a karácsonyi időszakra. Erről majd a helyszínen döntenek – mondta el Csernova Irina, a cég munkatársa. Szilveszterre főként a magasabb helyeken fekvő helyek kelendőek, mivel ott biztosabb, hogy lesz hó.

Hóbiztosítás az Intersí Utazási Irodában sincs, de a partner szálláshelyeik egy része későbbi időpontot, illetve kötbér nélküli lemondást ajánlott fel. A Vistánál más indulási időpontot javasolnak az síelők számára és átfoglalják az utat, ha a pálya alkalmatlan a síelésre.

Az idei tél slágere a magyar síelők körében újra Ausztria, majd az Olaszország, Franciaország, Szlovénia és Szlovákia következik a sorban. Egy négyfős családnak egy hét síelés személyenként szállással és síbérlettel – utazás és költőpénz nélkül – Ausztriában 60-350 ezer, Szlovákiában 35-150 ezer, Olaszországban 50-350 ezer, Franciaországban 40-350 ezer, Szlovéniában pedig 50-200 ezer forint közötti összegből jön ki.

Zsúfoltság várható a tiroli pályákon
 
Az ausztriai Tirol tartományban a pályák környékén lévő szállások mintegy 340 ezer vendég fogadására alkalmasak, ezek szinte mindegyikét már előre lefoglalták a karácsonyi időszakra. Az idei ünnepek alatt azonban a pályák nagy része valószínűleg zárva lesz az enyhe időjárás miatt. Ezért a szokásos tömeg kénytelen lesz összezsúfolódni azokon a pályákon, amelyek alkalmasak a síelésre. A tiroli pályák hatvan százaléka ugyan hóágyúzható, de ahhoz is nulla fok alatti hőmérsékletre van szükség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!