Hírek

2006.12.05. 17:40

Nem alkotmánysértő a tanári túlmunka és az áfatörvény

Az Alkotmánybíróság (Ab) ugyan megsemmisítette a közoktatási és a közszférában foglalkoztatottak jogviszonyáról szóló törvények egy-egy rendelkezését, de összességében nem találta alkotmányellenesnek a Gyurcsány-csomaghoz kapcsolódó jogszabályokat.

BAMA

„Nem alkotmányellenes, ha a munkáltató arra kötelezi a tanárokat, hogy a rendes munkaidőn belül, munkaköri feladatként, külön díjazás nélkül a kötelező óraszámuknál többet tanítsanak. Így a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének beadványát elutasítottuk” – indokolta a testület határozatát Bihari Mihály. Az Ab elnöke ugyanakkor hozzátette, hogy a jogbiztonságot sértő volta miatt megsemmisítették a törvény mellékletének egyik rendelkezést, mert az már szeptemberben hatályba lépett, holott a szabályozás egésze majd csak jövő tanévkezdéstől lesz érvényben.

„A fegyveres szervek tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény megsemmisített része azért alkotmányellenes, mert diszkriminációval lehetőséget teremtett volna a nyugdíjba kényszerítésre” – mondta Bihari Mihály. Így még sem lehet minden további vizsgálat nélkül felmenteni azt, aki szolgálati nyugellátásra jogosultságot szerzett. Ugyanakkor az áfatörvény – amely hatályon kívül helyezte a 15 százalékos kulcsot – hibátlanul átment az alkotmányossági rostán. Az Alkotmánybíróság azonban a jövőben sem marad munka nélkül, erről az MDF gondoskodott, hiszen a gyógyszergazdaságossági és a kamarai törvény miatt kedden a testülethez fordultak jogorvoslásáért.

„Az egészségügyi kamarák átalakításáról és a patikaliberalizációról sem egyeztetett a kormány az érintettekkel, ezért mindkét esetben alkotmánysértés történt” – mondta Herényi Károly. Az MDF frakcióvezetője szerint a gyógyszertáron kívül vásárolt készítmények veszélybe sodorhatják a betegek életét is, ezért az ezt engedélyező törvényt mindenképpen meg kell semmisíteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!