Hírek

2006.12.27. 15:07

Megállapodást sürgetnek a titkosszolgálat átalakításáról

A titkosszolgálatok átalakításáról meg kell állapodni az ellenzékkel

B. B.

„Ha nincs kétharmad, nincs változtatás” – jelentette ki az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának szocialista alelnöke. Tóth Károly hangsúlyozza: a titkosszolgálatok átalakításáról meg kell állapodni az ellenzékkel.

A jelenleg a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, Szilvásy György felügyelete alatt működő öt szolgálat összevonásának terve ugyan szerepel a kormányprogramban is, de a jogszabály módosításához nem elegendő az MSZP és az SZDSZ egyetértése; az ellenzéki képviselők szavazatára is szükség van. Tóth Károly a szerdai Népszabadságban megjelent cikkre utalva megjegyezte: éppen ezért nem szerencsés, hogy a sajtón keresztül hozzák nyilvánosságra a titkosszolgálatok átalakítására vonatkozó elképzeléseket.

Az MSZP munkacsoportjának állásfoglalása szerint – amelyből a napilap idézett – nincs előkészítve a nemzetbiztonsági szolgálatok összevonásáról szóló kormányzati döntés. A szakértők szerint ennek egyenes következménye volt az az elbizonytalanodás, amely a kritikus őszi események idején volt érezhető.

Tóth szerint meglepő, hogy az összevonásra vonatkozó javaslatok nyilvánosságra kerültek, mivel „a szolgálatok mindig abban érdekeltek, hogy csendben, nyugodtan végezhessék a munkájukat”.
Egyébként – mint mondta – nem azért kell átalakítani a szolgálatokat, mert gond lenne munkájukkal, hanem azért, mert „megváltozott a hadsereg szerepe és a nemzetközi kapcsolataink”.

A szakszolgálat munkájának dandárját ma már „a rendőrség, a határőrség igénye alapján végzi”. A tervek szerint fennmaradó négy szolgálat feladatai a polgári és katonai védelem, valamint a hírszerzés és az elhárítás köré szerveződhetne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!