Hírek

2006.12.07. 14:23

MEGA-cégek címkézték át az élelmiszereket?

Megnevezte Virsinger György, a Pest Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomás vezetője csütörtökön azokat a cégeket, amelyekről feltételezhető, hogy nagy mennyiségű lejárt szavatosságú élelmiszert címkéztek át az elmúlt időben.

BAMA

Az állomás vezetője szerint a magyar bejegyzésű, de külföldi tulajdonban lévő cégek - a M.E.G.A. Trade Kft., a M.E.G.A. Trade Dis Kft., a M.E.G.A. Foud Kft., a M.E.G.A. Foud Dis Kft. és MEGA Logistik Kft. - tartoznak ahhoz a cégcsoporthoz, amely a feltételezés szerint a nagy mennyiségű áruhamisításban érintett.

Virsinger György a Gödöllőn rendezett sajtótájékoztatón elmondta, hogy a feltehetően ukrán, izraeli, osztrák és magyar tulajdonban lévő cégeknek a raktáraiban az elmúlt napokban 100 tonnánál is nagyobb mennyiségű, összesen 400 tételre tehető áruféleségnél végeztek manipulációt. A vizsgálat szerint a szavatossági időt a címkéken meghamisították, s valótlan dokumentumokkal látták el a termékek jelölését. Ebbe a termékkörbe lekvárok, müzlik, félkész élelmiszerek, tejtermékek, csokoládék tartoznak. Az ellenőrök az egyik raktárban felfedeztek egy illegális tojásátcsomagoló üzemet is. Itt egymillió, Németországból származó tojás megsemmisítését rendelték el.

A rendőrséggel együttműködve folytatott eddigi vizsgálatok eredményeként négy raktárt záratott be a hatóság Törökbálinton. Mivel az áru egy része már kikerült a kereskedőkhöz, az állomás 1.200 egységet - elsősorban nagy áruházláncokat - utasított a listán szereplő tételek visszavonására a polcokról. A hét végéig valamennyi helyen bevonják a gyanús termékeket, és elrendelik megsemmisítésüket. A szakember azt is elmondta, hogy ezeknek a hamis adatokkal forgalomba kerülő élelmiszereknek nem volt eddig bizonyíthatóan egészséget károsító hatása, rendszeresen fogyasztottak belőle például a raktárak biztonsági őrei is.

Az élelmiszerellenőrző állomás további vizsgálatokat végez és értesítette valamennyi megye állomását, hogy fokozottan ellenőrizzék  az élelmiszereket a raktárakban, kereskedelmi egységeknél.

Szigorítják az élelmiszerbiztonsági előírásokat - jelentette be Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a sajtótájékoztatón. Az élelmiszerbiztonság feltételeinek vizsgálata a jövőben egy kézben a földművelésügyi tárcánál lesz. Szigorítják az előírásokat, jogszabályokat dolgoznak ki az élelmiszerbiztonság fokozására - mondta. Hangsúlyozta, hogy az élelmiszer stratégiai áru, ezért a szabályok megkerülése óriási haszon megszerzésével kecsegtet.

Az államtitkár azt emelte ki, hogy többnyire külföldről származó termékekről van szó. Ezzel szemben a hazai előállítású élelmiszerek minősége teljes biztonsággal megfelel a feltüntetett adatoknak, zártabb úton érkezik ugyanis a szántóföldtől a kereskedelemhez, így az áru útja jobban nyomon követhető.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!