Hírek

2006.12.06. 06:13

Lehúzzák a rolót a kisboltok

Először fordult elő, hogy a harmadik negyedévben csökkent az üzletek száma. A változás oka, hogy egyre több egyboltos vállalkozás szűnik meg, miközben a nagy cégek szerepe tovább erősödik.

Tóth Marcella

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A hipermarketektől távol lévő lakókörzetben található kisboltoknak van esélyük a talpon maradásra - fotó: Kerék Ágnes
[/caption]Kevesebb üzlet működött a harmadik negyedévben, mint a másodikban, erre pedig korábban még nem volt példa – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből. Összesen 5700 üzlet nyílt, miközben 6500 boltot zártak be. Most először fordult elő az is, hogy az üzlethálózat mérete nem éri el az egy évvel korábbi szintet.

A boltok számának csökkenését alapvetően az együzletes egyéni vállalkozások egyre gyorsabb ütemű megszűnése okozta, így tovább nőtt a tíz vagy annál több üzletet működtető cégek szerepe. Szeptember végére megyénként átlagosan közel negyvennel csökkent az üzletek száma június végéhez képest, egyedül Tolna megyében nem változott a számuk. A legerőteljesebben az élelmiszer jellegű vegyesboltok, az élelmiszer-szaküzletek, a ruházati, valamint az egyéb iparcikk-üzletek száma csökkent.

Az élelmiszerboltok száma már három-négy évvel ezelőtt kezdett el csökkenni: ez idő alatt az üzletek mintegy tizede szűnt meg – mondta el érdeklődésünkre Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. A kis boltok hosszabb távon nem bírják a versenyt a nagyokkal. Ezt erősítette az is, hogy az elmúlt másfél évtizedben az állami támogatások csak nagyon kis része jutott a kisvállalkozásoknak.

A kisboltok megszűnése negatív hatással van a foglalkoztatásra. Ha egy hálózat egy új üzletet nyit és ezzel egy munkahelyet teremt, akkor nemcsak a konkurencia miatt megszűnő kisbolt tulajdonosa veszíti el a megélhetési forrását, hanem az őt segítő családtag és alkalmazott is – magyarázta Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének ügyvezető elnöke. A fogyasztók érdeke is lenne, hogy a kisebb üzletek fenn tudjanak maradni. Minél többféle árut kínál ugyanis egy bolt, annál kevésbé értenek az eladók az összes portékákhoz.

Mégis van kiút a nehéz helyzetből a kisboltok vagy a most induló vállalkozások számára. Az egyik lehetőség, ha beszerzési láncokba szerveződnek. Ez esetben a kisebb boltok együtt szerzik be az áruikat, így kedvezőbb árakat tudnak kialkudni a beszállítóknál. A másik út pedig a szakosodás, azaz a speciális termék forgalmazása. Ilyenek lehetnek például a bioboltok, vagy az illatszereket forgalmazó üzletek.

A kisboltok talpon maradását segítheti az is, ha a vásárlók személyes igényeit próbálják kiszolgálni. A lakókörzetekhez közel található üzletek mellett szól az az érv is, hogy a vevőknek nem kell autóba ülniük és órákat a boltban tölteniük, ezzel pedig időt és pénzt spórolnak meg. Ugyanakkor Antalffy Gábor nem javasolja a kisbolt nyitását, ha a közelben nagy alapterületű üzlet van.

Új versenytárs érkezik

Újabb német diszkontlánc készül megvetni a lábát Magyarországon. Az üzlethálózat logisztikai központja nyárra készül el Biatorbágy határában. A tervek szerint az ötvenmillió eurós komplexum háromszáz főnek ad munkát a jövő évtől. A több év alatt összesen 1,3 milliárd eurós beruházássorozatot tervező cég emellett öt regionális logisztikai központot és összesen 400 üzletet akar létesíteni Magyarországon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!