Hírek

2006.12.21. 12:54

Kuncze: a javulás már jövőre érezhető

A betegek már a jövő évtől érzékelhetik a javulást az egészségügyben - erről az SZDSZ elnöke beszélt a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában csütörtökön.

BAMA

"Mihelyst az átrendeződés egyrészt létrejön az egészségügy szerkezetében, vagyis már a jövő évtől kezdve, gondolom. (...) Ezzel  együtt azt is érzékeli majd, hogy most már nem oda kell majd járni  orvoshoz, hanem esetleg egy másik kórházba" - fogalmazott Kuncze Gábor, arra a kérdésre válaszolva, hogy a betegek mikorra érzékelhetik majd a javulást az egészségügyben. Hangsúlyozta: a liberálisok meggyőződése szerint az átalakítással magasabb színvonalú szolgáltatásokat kapnak az emberek. Példaként említette Ausztriát, Németországot, Hollandiát, ahol jobb az egészségügyi ellátás, ezért lehet abban bízni, hogy ugyanezek a változások Magyarországon is ide vezetnek majd.

A liberálisok reménye szerint, 2008-tól a biztosítói verseny lesz, akkor a beteg azt is érzékelni fogja, hogy a biztosítója mindent elkövet a megfelelő színvonalú kiszolgálásért. A pártelnök szerint a jelenleginél nagyobb hangsúlyt kap majd a prevenció, s a folyamat végén "egészségesebbek leszünk".

A felvetésre, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök szerint ez a társadalombiztosítás privatizációját vetíti előre, Kuncze Gábor elmondta: ha lesz több-biztosítós modell, akkor is szükség lesz állami társadalombiztosításra, amelynek természetesen átalakul a szerepe, hiszen az állami biztosító is versenyezhet. "Orbán Viktornak minden ilyen típusú megnyilvánulása, az légből kapott" - jegyezte meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!