Hírek

2006.12.27. 08:03

Kihevertük a gázhiányt, a madárinfluenzát, és az árvizet

A rendszerváltás után első ízben nyerték meg a kormányerők a választást

Gy. M.

„Rosszabbul élünk, mint négy éve” – szólt az áprilisi országgyűlési választások előtti kampány legemlékezetesebb szlogenje. Valóban, 2006 első hónapjain sokaknak úgy tűnhetett: a kormány munkájától függetlenül is ritka rossz évnek nézünk elébe. A Szilvesztert még alig heverte ki az ország, mikor kiderült: a szokásos nyomáshoz képest alig áramlik a gáz, miután a hazánk ellátásának 80 százalékát fedező orosz Gazprom nem tudott kiegyezni Ukrajnával az energiahordozó áráról. Kijev pedig úgy döntött: a kieső földgázt úgy pótolja, hogy megcsapolja az országán többek között Magyarország felé haladó tranzitvezetéket.

Mindez végül csak nyugtalanságot, ellátási zavart nem idézett elő. Annál súlyosabb, forintmilliárdokban mérhető károkat okozott egy február 5-i bejelentés: Bács-Kiskun megyében a madárinfluenza emberre is veszélyes, H5N1 vírusával fertőzött hattyúkat találtak. A baromfifogyasztás drasztikus visszaesése azonban csak a nyitánya volt az ágazatot sújtó tragédiáknak: júniusban egymillió háziszárnyast kellett leölni, miután több telepen fertőzött állatokat találtak.

A természet később sem volt kegyes: március végétől súlyos áradás indult meg a Tiszán és a Körösökön. A Duna egyidejű áradása miatt is lassan, több mint egy hónap levonuló víz miatt több ezer embert telepítettek ki, a mentés majdnem húszmilliárd forintot emésztett fel.

Április legelején Budapesten is minden idők legnagyobb dunai árhulláma vonult le. Mivel amilyen gyorsan érkezett, olyan gyorsan távozott is a víz, a főváros kisebb károkkal megúszta. A számtalan homokzsákon kívül így a mentést a választási kampány finisében gumicsizmában segítő kormányfő, Gyurcsány Ferenc képe maradhatott meg a budapestiekben.
Nem tudni, a nemes gesztus tette-e meg a hatását, de április 9-én, a néhány hónappal korábbi felmérésekre rácáfolva az MSZP – ugyan minimális, 1,2 százalékos előnnyel – került ki győztesen a választás első fordulójában. A rendszerváltás óta ez volt az első eset, hogy a kormány „túlélte” a választásokat.

A voksolók azonban más szempontból is meghazudtolták a közvélemény-kutatókat: a parlamentbe juttatták nem csak az SZDSZ-t, de biztos kiesőnek számító MDF-t is. A két héttel későbbi második fordulóban jócskán megerősödött a kormánypártok előnye: a június elején felálló második Gyurcsány-kormány így 17 fős parlamenti többséggel a háta mögött kezdhette meg a munkát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!