Hírek

2006.12.29. 08:20

Gyújtogatók kérték

Litkay Gergely is viszi majd a szót a szilveszteri Rádiókabaréban. A humorista ügyvédként is dolgozik, de szerinte a kabarészerepe még nem növelte ügyfelei számát.

Csontos Tibor

- Nagy humorszakmai presztizsnek számít a szilveszteri Rádiókabaré elkészítése?

- Valóban ennek a legnagyobb a presztízse, hiszen az év rádiókabaréi közül ezt hallgatják a legtöbben. Emiatt a műsor készítői más módszerekkel dolgoznak, hiszen mindegyikük úgy gondolja, hogy most egy nagyotb kell gurítania. A fellépők ezért próbálták el többször számukat közönség előtt, főleg a Dumaszínház stand up comedyt képviselő állandó szereplői. Ugyanezt tettem én is a nyitószeövegemmel, csiszolgattam, ha egy poén nem jött be, másikkal helyettesítettem.

- Kabarészerzői szemszögből hálás és témában bővelkedő esztendőnek bizonyult a 2006-os?

- Magyarország minden évben hálás téma egy humoristának. nem emlékszem szilveszteri kabaréra, amikor előzetesen gondolkodnunk kellett, miről szóljanak a poénok, abzsurd hazánkban mindig van min nevetni.

- Az ön által írt egyik jelenet címe: Gyújtogatók kérték...

- Az Önök kérték! című műsor nyomán írtam egy jelenetet, melyben a tévészékházat ostromlók kívánságai szerepelnek. Ugyanígy adta magát az emlékezetes futballvereségünk a máltaiaktól, a megszorító csomag és sok olyan, amely beszédtéma volt. Miként nálunk járt Roger Moore is. Ezért is javasoltuk az adás címének a B.Ú.É.K. 007!-et, hiszen bemutatták a legújabb James Bond-filmet, az év elején felbukkantak új ügynökök Magyarországon is. Végül a Porcelán az elefántházban - a Rádiókabaré szeilveszteri krimije lett a műsor címe, utalva a zavargások körüli eseményekre.

- A Dumaszínházban és a Humorfesztiválon taroltak a stand up comedy képviselői. Ott lesznek a szilveszteri kabaréban is?

- Mindenütt a világon ezt a humorműfajt élvezik a legjobban, korábban ennek nálunk alig voltak képviselői. Jeleneteket olvastak fel, parodizáltak. ma is vannak paródiák, de képviselőik már nem az élethű hangutánzásra törekednek, hanem karaktereket adnak vissza groteszk módon, ahogyan teszi például Bödőcs Tibor, Beliczai Balázs. A Humorfesztiválnak, a Kabaré klubnak köszönhetően sokan érkeznek a humorszakmába, de zsneiális régi-új színészek is megjelentek, például Vida Péter, Hadházi László, Simonyi Balázs.

- A korábbi évbúcsúztató kabarékat olyanok zárták, mint Fábry Sándor, Nagy Bandó, a Hofi-hangján megszólaló Éles István.

- Éles István ezúttal mások, például Abody Béla hangján is megszólal, Fábry Sándor is lesz. Mégis kiemelném az újakat, akiknek számait a közönség végignevette: Bödőcs Tibort, Kőhalmi Zoltánt, Badár Sádnort, Beliczai Balázst, Kovács András Pétert.

- Ön ügyvédként is dolgozik. Jó reklámot jelent praxisának, hogy vezető humorista?

- Szerintem nincs összefüggés a kettő között. Sajnos...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!