Hírek

2006.12.14. 22:29

Egy kunbajai céget vizsgálnak a szemét behozatala miatt

A kunbajai Szinkron 99 Kft. ellen is nyomoznak a rendőrök a németországi szemétimport ügyében. Lapunk információi szerint hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt indult eljárás a cég ellen.

Miklós László

A vállalkozás telephelyén több köbméternyi bálázott szemetet találtak hétfőn a rendőrök. A hulladék egy részét a kft. zöldlistás hulladékként importálta. Ehhez környezetvédelmi engedély nem kell, csak bejelentés, ám a cég ennek a kötelezettségnek sem tett eleget. Az is kiderült: a hulladék nem zöld-, hanem sárgalistás, amelynek importálásához már engedély kellene. A cégnyilvántartás szerint a kft. ügyvezetője a helyi polgármester felesége, Halász Istvánné. A tagok között pedig ott találni a polgármester előző, valamint jelenlegi házasságában született fiát és lányát is. A férj, az egykor olajügyletekben megbukott Halász István cáfolta csütörtökön, hogy bármi köze lenne a Szinkron 99 Kft.-hez. A szemétügy kiskunmajsai gyanúsítottja ugyanakkor azt állítja, személyesen Halásszal tárgyalt a bálák Kiskunmajsán történő elhelyezéséről.

Mivel a megye több településén is találtak már Németországból származó importszemetet, a nyomozást a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság vette át. A Kecskeméti Városi Ügyészség fokozott felügyelete mellett keresik azokat, akik a több ezer tonnányi szeméthegyet Magyarországra hozták.

Nem találtak veszélyes anyagot

Az elmúlt napokban az ország több településén, volt laktanyákban, tanyaépületekben és hulladéklerakók közelében talált, illegálisan elhelyezett, nagy mennyiségű bálázott hulladék nem veszélyes a környezetre, nem veszélyes hulladék – áll a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium csütörtöki közleményében. A tárca megerősíti: a zöldhatóságok a rendőrséggel karöltve folytatják a vizsgálatot, s hamarosan kötelezést is tudnak kiadni a hulladék elszállításáról, az azt engedély nélkül beszállító cég megbírságolásáról és büntetéséről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!