Hírek

2006.12.05. 07:09

Beidéztek tanúnak, muszáj elmennem?

Olvasónkat a szomszédjában történt bűneset kapcsán beidézték a bíróságra tanúnak. A hölgy nem akar belekeveredni a dologba, ódzkodik elmennie. Mit tehet ebben a helyzetben?

Rados Virág

Semmi mást nem tehet a kedves olvasó, mint hogy elmegy – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Vagy választhatja persze a rögösebbik utat: fizethet. Törvény szerint ugyanis a beidézett tanúnak kötelessége megjelennie a bírósági tárgyaláson. Ha ezt nem teszi, rendbírsággal sújthatják, amelynek összege ötszázezer forintra is rúghat.

Az is megtörténhet, hogy a rendőrség a tanút elővezeti. Ha mondjuk reggel 8 órakor kezdődik a tárgyalás, hajnali 5-kor a hatóság kopogtat az ajtaján, és magával viszi őt. Az előállítás költségei ugyancsak a tanút terhelik.

Ami a rendbírságot illeti, az a polgári peres eljárások során ugyanígy kiszabhatják. (Elővezetés csak a büntetőpereknél van.)
Az ügyvédekre ugyanez vonatkozik. Ha például a vádlott védője nem jelenik meg a tárgyaláson, és előzőleg nem mentette ki magát elfogadható indokkal, őrá is komoly rendbírságot szabhatnak ki.

A bíró nemcsak idézést, de értesítést is küldhet. Ő dönti el, melyiket kapja a tanú. Az értesítésre nem kötelező megjelenni. Ha idézést kapunk egy tárgyalásra, és aznap vis major (előre nem látható, kivédhetetlen eseméyny) történik, természetesen más a helyzet. Például megbetegszünk, elüt minket egy autó, vagy máshol az országban ugyanakkor egy másik fontos tárgyalásunk van. Ilyenkor a tárgyalást elnapolhatják, és minket nem büntetnek meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!