Hírek

2006.12.01. 18:51

A Nyugatihoz megy a kormány

A Nyugati pályaudvarnál épülhet fel az új kormányzati negyed – erről döntött a kabinet balatonőszödi ülésének első napján. Az összeköltözéstől a kormány tízmilliárdos spórolást remél, a Fidesz ingatlanspekulációt emleget.

Fónai Imre

Ötvenmilliárd forintba kerülhet az új kormányzati negyed felépítése. Ebből a pénzből huszonegyedik századi városrész épülhet Budapest szívében, a Nyugati pályaudvarnál – mondta el tegnap Szilvásy György. A kancelláriaminiszter szerint a beruházás – amelyről tegnap, balatonőszödi ülésének első napján döntött a koalíció – szimbolizálja a hatékonyabb, olcsóbb kormányzás szándékát is.

Szilvásy elmondta: az új negyed 2009 májusára épülhet fel, a kivitelezőről nemzetközi pályázat alapján születhet döntés. A pontos ütemtervről és a finanszírozási konstrukcióról a következő hetekben tárgyal és december 20-ig dönt a kormány.

A budapesti önkormányzat is egyetért az építkezés helyével – mondta el Demszky Gábor főpolgármester. A közgyűlés egy nappal korábban a kormányzati negyed három lehetséges helyszíne közül (a Déli pályaudvar és Pest déli része, a Lágymányosi híd környéke merült még fel) ugyancsak a Nyugati pályaudvart javasolta. „Száz-kétszáz évre meghatározza ez a beruházás a városrész arculatát" – vélekedett Demszky, aki hozzátette: azt szeretnénk, ha az új negyed része lenne a főváros életének. Gyorsvasúti kapcsolattal egyébként a jövőben Ferihegy húsz perc alatt elérhetővé válik onnan.

Az elképzelések szerint százmilliárd forint folyna be a jelenlegi kormányzati ingatlanok értékesítéséből, amelyet az államadósság csökkentésére fordítanának. Hosszabb távon évi tízmilliárd forintos megtakarítást lehetne elérni az intézmények együttes működtetésével. Az új ingatlanokat a tervek szerint nem állam építené, hanem magánbefektetők, az irodákat a kormányzat visszabérelné.

A most kiválasztott helyszín 29 hektár területű, ebből 12,7 hektár az államé, míg a többi a MÁV-é, vagyis közvetett állami tulajdonban van. Ehhez kapcsolódik további 9 hektár, amely a TriGránité. Nyúl Sándor, a Demján Sándor vezette cég operatív vezérigazgatója arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a vasúti vágányok lefedésével sétálóutcát, szórakoztató negyedet, irodákat és lakásokat is terveznek a maguk területén.

A Fidesz úgy látja, elfogadhatatlan, hogy kormányzati luxusnegyed építéséről döntött a kormány, miközben a kabinet döntései megélhetési válságot okoztak Magyarországon. Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője tegnapi tájékoztatóján elmondta: az építkezés és a minisztériumok költöztetetését nem fedezi a régi ingatlanok eladása.

Szijjártó szerint az ügyletből Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szilvásy György profitálna. Ráadásul eddig minden olyan ügyben rosszul járt az állam, amelyekben magántőkét vontak be állami projektbe – tette hozzá. Az egységes kormányzati negyed gondolata még 1999-ben, az Orbán-kormány idején vetődött fel először.

Új programot kapott Brüsszel

Nincs meghatározó véleménykülönbség a kormány és a Magyar Nemzeti Bank között a konvergenciaprogramról – erről Veres János pénzügyminiszter beszélt Balatonőszödön. Egy pénteki konferencián ugyanis Járai Zsigmond, az MNB elnöke azt mondta: ha megvalósul, Magyarország lesz az utolsó a térség államai közül, amelyik csatlakozik az eurózónához.

„A kormányülésen meghallgattuk Auth Henriknek, az MNB alelnökének a véleményét a konvergenciaprogramról. Ez semmi ilyesmit nem tartalmazott – állította a pénzügyminiszter, majd hozzátette: minimális módosításokra volt most csak szükség az euró átvételéhez szükséges gazdasági tervben.

Veres János szerint a kormány úgy ítélte meg Balatonőszödön: a 2007-es költségvetés számaival összhangban áll az új konvergenciaprogram, amelyet elfogadása után tegnap el is küldött a kormány az Európai Bizottságnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!