Hírek

2006.11.20. 15:59

Vizsgálják a Gergényiről szóló dolgozat ügyét

Hivatalból vizsgálja az oktatási jogok biztos a Gergényi Péter budapesti rendőrkapitányról egy fővárosi középiskolában íratott dolgozat ügyét, mert előfordulhat, hogy sérült "a nevelés többoldalú, tárgyilagos szervezése".

BAMA

A Magyar Hírlap hétfőn számolt be arról, hogy a budapesti Kempelen Farkas Gimnázium 10. osztályába járó diákok azt a feladatot kapták, írjanak házi dolgozatot Gergényi Péter budapesti rendőrkapitány ténykedéséről. A feladathoz a tanár több szempontot diktált le, amely alapján a diákok összeállíthatták dolgozatukat. A lap szerint az egyik diák füzetében az olvasható az előre megadott szempontok között, hogy "túl kemény volt a vasprefektus", a rendőrök "túl keményen léptek fel a tüntetőkkel szemben", nem viseltek azonosítót, illetve hogy a tábornok viselkedése "idegességet és pökhendiséget sugárzott".

Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa elmondta: hivatalból, az újságíró jelzése alapján indított vizsgálatot. Kifejtette: meghallgatja az érintetteteket, mert egyaránt kíváncsi a tanár, az intézményvezető és a diákok véleményére. Hozzátette: az önkormányzati fenntartású intézményekben a tanároknak az oktatást, nevelést többoldalú, tárgyilagos módon kell megszervezni. Arra a kérdésre, hogy ez sérülhetett-e, közölte: ha igazak az állítások, hogy a diákoknak a megadott szempontok - és kizárólag ezek szerint - kellett a házi dolgozatot elkészíteniük, akkor ez a fajta többoldalúság, tárgyilagosság sérülhetett.

A diákokat ugyanakkor nem érheti hátrány politikai meggyőződésük, vagy az annak kinyilvánításától való tartózkodásuk miatt. Arról, hogy erre utaló jel van-e, azt mondta: "jel még nincs", de a dolgozatot majd értékelnie kell a tanárnak. Ha pedig a megadott szempontok ellenére saját meggyőződésük  szerint készítik el a tanulók a dolgozatot, akkor "okkal tarthatnak" hátránytól, ami például a dolgozatra adott rossz jegyben nyilvánulhat majd meg - jegyezte meg. Gondot jelenthet az is, ha ennyire megadják a gyerekeknek a politikai szempontokat, akkor sokan lehetnek olyanok, akik kénytelenek tartózkodni a politikai meggyőződésük kifejtésétől. "A szabad véleménynek az a jellemzője, hogy szabad" - fogalmazott a biztos, aki elmondta: várhatóan két-három hetet vesz  igénybe a vizsgálat. Ha jogsértést állapít meg, ajánlást fogalmaz meg a helyzet orvoslására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!