Hírek

2006.11.08. 06:19

Van-e jövője Derricknek és az Autonómia TV-nek?

Egyelőre nehéz megtippelni: van-e jövője az Autonómiának. Bár a program egyre több helyen fogható, a kritikusok amondók: sok az ismétlés, és csekély a nézettség.

Szabó Zoltán Attila

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Az Autonómia csatornán ma még sok az ismétlés. A „konzervek” egyike a Derrick felügyelőről készített krimi.
[/caption]Hankiss Elemért, az MTV egykori elnökét kérdeztük meg: társadalomtudósként rendszeresen nézi-e az Autonómiát. Meglepetésünkre elárulta, hogy még nem is hallott róla. Igaz, amint megtudta, miről van szó, s hogy ez a csatorna a világ első kisebbségekkel foglalkozó televíziója, örömmel nyugtázta a tényt. Szerinte minden olyan műsor hasznos, ami így vagy úgy, segít a kisebbségeken, garantáltan reklámmentes, azaz közszolgálati jellegű. Balogh Júlia, a Duna II Autonómia Tv főigazgatója elmondta, itthon jelenleg hétszáz-nyolcszázezer lakásba jutnak el. Ám most is egyezkednek az egyik műsorszolgáltatóval, hogy minél több helyre elérjenek. Januártól meglehet, tovább nőhet a nézőszám.

„Az AGB eddig nem mérte a nézettségünket, nem értékelte a programot. De úgy tudom, jövőre e téren is változások lesznek” – jegyezte meg a főigazgató. Ez idő tájt egyébként napi 3–3,5 órányi műsort gyártanak. A többi valóban ismétlés, „konzervanyag”. Éjszaka a NASA által ingyen felajánlott űrbéli felvételekkel színesítik a palettát. Balogh Júlia úgy informált, hogy a félezer főt foglalkoztató Duna Tv-n belül ma az Autonómia stábja mindössze harminc főt számlál. A Híradót egy az egyben átveszik, ám az Európai Sajtószemle saját program. Miként a naponta jelentkező vitaműsor, az Agóra is az, ezt ráadásul az anyatelevízió át-, vagy ha úgy jobban tetszik, visszaveszi. Hamarosan elindul a Precedens című műsoruk is, ami a vagyonelkobzásokról, az állampolgári státusról, a múltról és a jövőről „mesél” majd – lényegre törően. Addig azonban még jórészt a filmek (ma este például az olasz Rocca parancsnok) és a régebbi vitaműsorok forognak.

Igaz, a filmek kiválasztásánál van egy sajátos szempont. Balogh amondó: „minden olyan mozi bekerülhet a programba, amely egy autonóm ember törekvéseit híven bemutatja, érzékelteti”. Kérdés, az újra sztárolt Derrick felügyelő megfelel-e ennek a különös igénynek?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!