Hírek

2006.11.14. 16:56

Kiújult a vita Irán korlátozásáról

Oroszország változtatni akar az iráni nukleáris programmal kapcsolatos ENSZ határozattervezeten. Moszkva javaslata szerint jelentősen „puhítani” kellene azon a listán, amely megtiltaná a perzsa országnak az atomiparban és a rakétagyártásban felhasználható anyagok és berendezések behozatalát.

Csák E.

A Biztonsági Tanács tagjai várhatóan szerdán, szakértők bevonásával folytatják az egyeztetéseket a dokumentumról. A testület asztalán immár gyakorlatilag három tervezet fekszik: öt állandó BT-tag és Németország határozati javaslata, valamint az amerikai és az orosz állásponttal módosított változatok. Az európai és az amerikai elképzelés szerint az ENSZ-nek azt is meg kellene akadályoznia, hogy iráni szakemberek külföldre utazhassanak, továbbá be kellene fagyasztani a katonailag gyanúsnak tartott kutatások pénzügyi alapjait. Moszkva ezt ellenzi, aminthogy azt is, hogy a dokumentumban említés essék a Buserban orosz segítséggel épülő atomerőműről. Mindeközben az Egyesült Államok, amely büntető intézkedéseket szeretne bevenni a határozatba, ismét az Nemzetközi Atomenergia-ügynökség fellépését szorgalmazza egy augusztusban beindított nehézvíz-gyártó iráni üzem leállíttatásához.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!