Hírek

2006.11.15. 06:15

Kandász Andrea ügyei

Az Ügy címmel indul a TV2-n Kandász Andrea riporter új műsorsorozata, amelyben különböző alapítványokat mutat be.

Csontos Tibor

[caption id="" align="alignright" width="170"] Kandász Andrea két ebet fogadott be, miután forgatott a kutyamentőknél
[/caption]– Árulja már el, miért csinál „ügyeket” magának?

– Számtalan alapítvány keresett meg, hogy segítsem őket, de a bizalom is hiányzott, sőt dönteni sem tudtam, melyiküket támogassam. Végül is kitaláltuk, hogy tévéműsor-sorozatot készítünk a TV2-nek, amelyben elmondják, mihez kérnek segítséget. November 23-tól egy hónapon át hetente bemutatkozik egy alapítvány, és a nézők döntik majd el, melyikük kap ötmillió forintos támogatást. A többi három alapítvány egy-egy millióval gazdagodhat.

– Hogyan döntötték el, mely alapítványok kerülnek Az Ügy című műsorba?

– Pályázatot hirdettünk, és szociológusok, alapítványi szakemberek választották ki a képernyőn 30–30 percben megjelenő alapítványokat. Köztük lesz a súlyos állapotú, elhagyott kutyákat mentő szervezet, a mozgássérültek gördülő tánccsoportja, az anyaoltalmazó alapítvány otthona, és egy szervezet, amely fogyatékkal élőknek teremt munkahelyet.

– Milyen szempontok alapján választottak?

– Fontos volt, hogy mindegyik alapítvány feleljen meg a műsor címének: tevékenységük számítson ügynek. Szempont volt az is, hogy legyen megfilmesíthető. Nem kívántunk szenzációkkal szolgálni, fontosabb volt, hogy mindegyik adás a nézőknek is felérjen egyfajta lelki utazással.

– Miként ellenőrzik, hogyan használták fel a milliókat?

– A csatorna különböző adásaiban visszatérünk arra, mire fordították az alapítványok az elnyert összegeket.

– Más műsorokhoz szokott riporternek mit jelent az adás?

– Kötődni kezdtem e szervezetekhez, melléjük álltam, s a munka szinte ápolta a lelkemet. Különös élmény volt megismerni azt az alapítványt, amely a vágóhídtól mentett meg kiöregedett versenylovakat, „akiket” lovasterápiában foglalkoztatnak. Azóta a kislányomat is elviszem ilyenekre, s két menhelyi kutyát is befogadtunk. Fantasztikus embereket ismertem meg a mozgássérültek tánccsoportjában: ők a fogyatékosságukat legyőző életöröm bizonyságai számomra.

Névjegy

Kandász Andrea magyar–kommunikáció és szociológia szakot végzett az ELTE-n. Három évig Moszkvában tanult. Az év legjobb riportere lett 2002-ben. Dolgozott a TV2 Naplójában, ő készítette a Szülőszoba sorozatot, a Kalandjáratot. Ami ez utóbbiból kimaradt, Csók, Kandi! címmel jelent meg. Férjével és 11 éves lányával, Lolitával él.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!