Hírek

2006.11.14. 07:24

Gázártámogatás jövedelemalapon

A jövő évtől nem a fogyasztás, hanem az egy főre eső jövedelem alapján jár majd a gázár kompenzáció. A legvagyonosabbak közé soroltaknak mintegy hetven százalékkal emelkedhetnek a költségeik évi 1 500 köbméter alatti éves fogyasztás esetén.

Tóth Marcella

Januártól már a gázártámogatás semmilyen formája nem jár alanyi jogon. Ezzel párhuzamosan megszűnik az úgynevezett tömbtarifarendszer is, azaz nem az elfogyasztott mennyiség alapján jár a kedvezmény. A jövő évtől az egy főre eső jövedelem alapján dől majd el, hogy ki, és mennyi támogatást kap – mondta el érdeklődésünkre Schranz Edit. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium szóvivője hozzátette: a családok kétharmadát továbbra is támogatja az állam. Részleteket azonban még nem árult el, mondván, a kérdés még egyeztetés alatt áll.

A Népszabadság értesülése szerint a háztartásokat jövedelmük alapján öt sávra osztják majd. A tervezet négy plusz egy rászorultsági kategóriát állapítana meg, attól függően, hogy a családban az egy főre jutó jövedelem a nyugdíjminimum 2-szerese, 2,5-szerese, 3-szorosa, 3,5-szerese, avagy ennél magasabb. A legnagyobb kedvezményt azok kapnák, ahol az egy főre eső jövedelem nem éri el a jelenleg 25 800 forintos nyugdíjminimum dupláját, azaz 51 600 forintot. Számukra a terv szerint januártól nem nőne a gáz ára. Az egy főre eső jövedelem mértékével arányosan a kedvezmények is csökkennének, így az ár ennek megfelelően emelkedne. Egyáltalán nem kapnának támogatást azok a családok, amelyekben az egy főre eső jövedelem meghaladja a nyugdíjminimum 3,5-szeresét, azaz a 90 300 forintot.

A fogyasztók összességében rosszul járnak, mivel nagymértékben csökken a gázártámogatásra fordított összeg. Ellenben az a kormányzati törekvés megvalósul, hogy ez a kisebb támogatás a legszegényebbekhez jusson el – hangsúlyozza Győri Péter szociológus. Az egyeztetéseken részt vevő szakembertől megtudtuk: a jelenlegi két és félmillió háztartás helyett jövőre csak kétmillióan kapnak támogatást.

A felső határt a közepes jövedelmű háztartásoknál húzták meg. Két átlagos, azaz személyenként bruttó 160 ezer forint körüli jövedelmű, egygyermekes család például kap majd kedvezményt. A két kereső nettó jövedelme családi pótlékkal együtt összesen 218 ezer forint, ami hárommal osztva nagyjából 73 ezer forint.

Ahol az egy főre eső jövedelem a legalacsonyabb 51 600 forintos sáv alatt van, ott mintegy negyven százalék kompenzációt kapnak majd a fogyasztók. Azok a háztartások viszont, amelyekben az egy főre eső jövedelem a legfelső támogatotti sávban van, azaz 77 400 és 90 300 forint között van, már csak tizenöt százalék kedvezményt kapnak.

Elfogadhatatlan a jövedelemalapú gázártámogatás – mondta el kérdésünkre Morvainé Bajnai Zsuzsa. A Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökhelyettese szerint az új rendszer legfőbb hibája, hogy a jövedelmek letagadására sarkallja a családokat. Az egyesület szerint inkább demográfiai alapokra kellene helyezni a gázártámogatást. Tehát ahol több gyerek van, ott nagyobb legyen a támogatás.

A gázszolgáltatók – akik már megismerhették a tervezetet –, úgy vélik, egyre többen lesznek fizetésképtelenek. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint átlagosan a fogyasztók öt százaléka nem tudta tavaly időben befizetni a gázszámláját.

A támogatást újra igényelni kell majd

A rászorulóknak a tervek szerint továbbra is az önkormányzatoknál kell bejelenteniük a támogatási igényüket. Az ősszel regisztrálóknak is újra kell jelentkezniük. Az önbevallást a tervek szerint nem kell majd jövedelemigazolással alátámasztani, de a támogatást kérők szigorú ellenőrzésre számíthatnak. A javaslatot ugyan még el sem fogadták, de a kérelmek beadási határideje vélhetően december vége lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!