Hírek

2006.11.24. 10:24

Etikai bizottsága elé kerül az SS-egyenruhás fideszes ügye

Egy terézvárosi kerületi képviselő SS-egyenruhás fényképét közölte a Blikk pénteki számában. A fővárosi Fidesz elnöke azt mondta: pártja etikai bizottsága elé terjeszti az ügyet.

BAMA

A Blikk címoldalán Gyenge Zsolt, a Fidesz terézvárosi alelnöke látható SS-egyenruhában. A cikk szerint az önkormányzati képviselő azzal indokolta a náci ruha viseletét, hogy vonzódik a II. világháborús emléktárgyakhoz. Gyenge Zsolt a lapnak azt mondta, a fénykép egy magánlakásban készült, ezért nem lát kivetnivalót a történtekben. A képviselő az októberi választáson kompenzációs listán szerzett mandátumot.

Az MTI megkereste Kupper Andrást, a Fidesz budapesti elnökét, aki elmondta, az ügyet a Fidesz etikai bizottsága elé terjeszti. A testület várhatóan kedden ül össze, és ekkor dönt az ügyben. Az ülésre meghívják Gyenge Zsoltot is. Kupper András szerint a fényképek valóban sérthetik számos ember érzékenységét. Nem tartja szerencsésnek, hogy Gyenge Zsolt közszereplőként egy ilyen ruhában fényképeztetni magát, még akkor sem, ha a kép nem a nyilvánosság számára készült.

Az, hogy a képviselő náci ruhába bújt, nem jelent sem ideológiai, sem érzelmi azonosulást az SS-hez vagy a II. világháborúhoz köthető eszmékkel - hívta fel a figyelmet. Utalt arra is, hogy az SS-egyenruha sok más tárgy mellett egy második világháborús gyűjtemény része. Zuschlag János szocialista parlamenti képviselőnek két éve azért kellett lemondania mandátumáról, mert a Terror Háza előtt a holokauszt áldozatain viccelődött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!