Hírek

2006.11.01. 16:38

Észak-Korea tárgyalna

E. Cs.

Az Európai Unió üdvözölte szerdán Észak-Korea döntését, miszerint felújítja a tárgyalásokat atomprogramjáról a nemzetközi közösséggel. A phenjani külügyminisztérium szerint az ország nukleáris politikájáról kezdett megbeszélések folytatása csak úgy képzelhető el, ha „rendezik az amerikai pénzügyi szankciók” kérdését.

Washingtoni és Pekingi értelmezés szerint ez azt jelentheti, hogy Észak-Korea kedvezményekért cserébe kész félbehagyni a kísérleti atomrobbantásokat. Szöulban fenntartásokkal fogadták a hírt, emlékeztetve arra, hogy Phenjan már több alkalommal megszegte ígéreteit. 

Ju Mjung Hvan dél-koreai külügyminiszter-helyettes ugyanakkor tegnap azt mondta: az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködésnek (APEC) a vietnami fővárosban november 18-19-én tartandó csúcstalálkozója – azaz az érintettek tartandó egyeztetések – után folytatódhatnak az észak-koreai atomprogramról szóló tárgyalások A hathatalmi válságkezelés tavaly szeptemberben szakadt meg, épp az amerikai büntetőintézkedések miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!