Hírek

2006.11.15. 11:02

Előkerült az ellopott páncéltörő gránát

Megtalálta a katonai titkosszolgálat kedden éjjel a bakonyi lőtérről ellopott, vállról indítható páncéltörő gránátot. A gránátvetőt az egyik karbantartó vitte el a katonai területről, akinél a házkutatás során több fegyvert is találtak.

BAMA

A gránát azt követően maradt a lőtéren, hogy szlovén katonák hadgyakorlatot tartottak a bakonyi lőtéren. Az egyik katona kétszer is hiába próbálta elindítani a páncéltörőt, amely így gyári hibásnak bizonyult, ezért a helyszínen hagyta. A magyar tűzszerészek megvizsgálták a fegyvert, körbekerítették, s őrizetlenül a helyszínen hagytak, hogy később hatástalanítsák. Az eljárás szabályos volt, mert a lőtér zárt katonai terület volt, így őrizni nem kellett, a tűzszerészeknek pedig a nagy tömegben, közterületekről előkerülő világháborús robbanóeszközöket kell elsősorban hatástalanítaniuk.

Kézenfekvő volt tehát, hogy a Katonai Biztonsági Hivatal a lőtéren dolgozó civil karbantartókat ellenőrizte először. A kihallgatásokkor a munkások beismerték, hogy egyik kollégájuk vitte el a fegyvert. Ez után azonban a tolvajt munkatársai értesítették arról, hogy a lopás kiderült, így a várpalotai férfi megpróbálta visszacsempészni helyére a gránátot. Mivel a helyszínelés még tartott, a fegyvert a Kőrishegyen hagyta, s névtelen bejelentést tett. Mivel a titkosszolgálat már figyelte a gyanúsítottakat, a tolvaj miután visszatért lakására elfogták, s a házkutatás során több más fegyvert is megtaláltak nála. A páncéltörő gránátot azóta megsemmisítették a tűzszerészek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!