Hírek

2006.10.27. 17:53

Traktoroknak tilos a bemenet!

Megfellebbezik a gazdák a rendőrség azon döntését, amely nem engedélyezi, hogy a Parlament előtt tüntessenek a traktorokkal. Közben a hétfői rendőri túlkapásokról érdeklődött Franco Frattini, az Európai Bizottság jogi és igazságügyi felelőse

Europress-összeállítás

Nem engedélyezi a rendőrség, hogy a gazdák traktorokkal vonuljanak a Parlamenthez – közölte pénteken a Magosz demonstrációs bizottságának vezetője. Budai Gyula a Teve utcai rendőrpalota előtt tartott sajtóértekezletén azt hangsúlyozta: jogászokkal konzultálnak arról, milyen lehetséges jogi lépéseket tehetnek az ügyben. Kifejtette: az szinte biztos, hogy megfellebbezik a rendőrség döntését. Szerinte az Európai Unióban példátlan, hogy a gazdák nem mehetnek a fővárosba, mert ott nemkívánatos személyeknek minősülnek.

A Magosz Alkotmánybírósághoz fordul a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki rendeletével kapcsolatban, amely kimondja, hogy a közterületen megjelenő mezőgazdasági gépek miatt közterületfoglalási engedélyt kell kérni. A gazdák a Kossuth tér parkolójának egy részére és az alsó rakpart parkoló részére jelentettek be a BRFK-n demonstrációt A Magosz a kormány agrárpolitikája ellen tiltakozik.

A Fővárosi közgyűlés csütörtökön sokak által egy másik aggályosnak tartott határozatot is hozott. Eszerint a jövőben külön feltételekhez kötik a tüntetéseken a hangszóró és a színpadépítés engedélyét. A változást az MDF is megszavazta, Katona Kálmán frakcióvezető azt állította, erre véletlenül kerül sor, ugyanis tévesen nyomott gombot a párt képviselője.

A rendelettel kapcsolatban Kolláth György alkotmányjogász lapunknak kifejtette: két eltérő szintű jogszabály – a rendelet és a gyülekezési jog – összeütközése valószínűsíthető. Utóbbi az egyik legmagasabb szinten lévő jogszabály, amelyet nem lehet korlátozni. Jelen esetben nem kívánt állást foglalni, mivel nem ismeri a rendelet pontos szövegét. Cservák Csaba alkotmányjogász úgy vélte: a gyülekezési jogot törvényben is csak a legkivételesebb esetekben lehet korlátozni. „Egy színpad vagy egy hangosbemondó engedélyhez kötése, adott esetben elfogadhatatlan, mivel az a gyülekezési jog kiüresítését vonja maga után. Szerinte az Alkotmánybíróság próbáját nem állja ki a  rendelet.

Több jogvédő szervezet után az Európai Unió csúcsszerve, az Európai Bizottság is a hétfői rendőri erőszakkal kapcsolatos információkról érdeklődik Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszternél. Franco Frattini jogi és igazságügyi felelős a kormány rendelkezésére álló információk átadására kéri a magyar felet. A biztos különösen érdeklődik azon vizsgálatok eredményei iránt, amelyeket a magyar hatóságok indítanak az ügyben.

Pokorni Zoltán a Fidesz nevében felszólította Gergényi Péter feletteseit, hogy függesszék fel a budapesti főkapitányt, és kezdeményezzenek ellene eljárást. Felhívta a figyelmet, hogy Gergényi a mai napig adós azzal a magyarázattal, hogy az Alkotmány utcából a tüntetőket miért az Astoria felé terelték a rendőrök, miért nem gondoskodtak a bejelentett ünnepi nagygyűlés védelméről, mi volt annak a szakmai oka, hogy ezeket az embereket egész egyszerűen „rányomták” a több százezres Fidesz nagygyűlésre.

Az ellenzéki politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy a rendőrökön nem volt azonosító. Kiemelte: felháborító az a magyarázat, amivel „Gyurcsány Ferenc kapitánya” élt, hogy leesett, mert csak egy biztosítótű tartotta. „Ezen a vérlázító szemtelenségen, amit 2006-ban a budapesti rendőrfőkapitány előad, azt gondolom, nem csak felháborodnunk kell, de tenni is ellene” – tette hozzá. 

Tegnap új mozgalom megalakulását jelentette be a Kossuth téri tüntetéseket szervező Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik ügyvivője. Molnár Tamás elmondta: a pártok felett álló Magyar Október Mozgalom célja egy új rendszerváltás. Takács András a bizottság másik ügyvivője közölte, hogy az V. kerületi Aulich utcában november végéig folytatnák demonstrációjukat. Területfoglalási bejelentésükről még nem döntött a rendőrség. Késő este a Budapesti Rendőr-főkapitányság tudomásul vette a budai Várba tervezett, „nemzetgyűlés” megtartását, amelyet a Kossuth-téri tüntetők egyik csoportja jelentett be ma este 19 órára.

Megakadályozott filmezés a Fővárosban

Nyílt levélben tiltakozott Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitánynál a Magyar Polgári Média Egyesület, mert a rendőrség emberei nem engedtek közterületen forgatni a lengyel közszolgálati televízió és a Hír TV stábját. A két televízónak a VIII. kerületben egy katolikus pap akarta elmondani azt, hogy hétfőn a rendőrök hogyan verték meg. A rend őrei ezt a téren megakadályozták, arra hivatkoztak, hogy a budapesti főkapitány rendelete szerint nem lehet Budapest területén, közterületen forgatni a főkapitány engedélye nélkül.

Törvényt sértett a rendőrség

A rendőrségi törvény kimondja, hogy az intézkedő rendőrt egyenruhája és szolgálati jelvénye, azonosítója igazolja, amelyeket látható módon kell viselni. Ehelyett a rendfenntartók csütörtök este is a fejüket eltakaró maszkban és mindenféle azonosíthatóság nélkül oszlattak fel egy százfős csoportosulást a Parlament előtt. Tegnap törvénysértőnek találta Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos azt a rendőri levelet, amely adatokat kér a kórházban kezelt hétfői tüntetőkről. kórház részéről történő teljesítése egyértelműen sértené a betegek alkotmányos jogát személyes és különleges adataik védelméhez - közölte Péterfalvi Attila.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!