Hírek

2006.10.02. 00:33

Tarolt a Fidesz az országban

Tarolt a Fidesz az önkormányzati választásokon. Minden megyei közgyűlés az ellenzéké, Budapest döntetlen, baloldali bástyák dőltek le.

Europress–összeállítás

Az önkormányzati választásokon taroltak a parlamenti ellenzék pártjai. Az összes megyében ellenzéki többség nézett ki a megyei közgyűlésekben, a 23 megyei jogú város közül 15-öt ellenzéki polgármester vezet majd, „elrabolta” például Egert, Békéscsabát, Salgótarjánt, Szekszárdot. A kormánypártok Budapesten vigasztalódhatnak, ahol Demszky Gábor megtartotta főpolgármesteri posztját. A fővárosi közgyűlésben azonban nagyon szoros volt a verseny, mandátumegyenlőség alakult ki az MSZP–SZDSZ és a Fidesz–MDF között.

Orbán Viktor este tíz órakor, a Fidesz elnökségi ülése után állt a nyilvánosság elé. Úgy fogalmazott: az eredmények azt mutatják: a magyar emberek nem akarnak olyan országban élni, amely hazugságok hálójában vergődik. „Az MSZP történelmi vereséget szenvedett, az igazság pedig történelmi győzelmet aratott” – tette hozzá. Az emberek még várnak valamit a demokráciától, választott vezetőiktől, és ez jól van így. Szerinte az emberek három fontos kérdésben hoztak ítéletet. Először: az országot a mostani delegáció vitte csődbe, másodszor: ezt a kormányt nem tartják alkalmasnak a válság megoldására. Harmadszor: a magyar választópolgárok vasárnap leváltották a miniszterelnököt, ezért nyomatékosan felszólította a szocialista pártot, hogy hajtsa cégre a választók akaratát.

A kora esti órákban újra tüntetők jelentek meg a Kossuth téren. Négy-öt ezer ember gyülekezett, de még ekkor is folyamatosan érkeztek a tüntetők. Feltűntek a külföldi tévétársaságok közvetítő kocsijai is. A tüntetők megéljenezték Sólyom László beszédének beolvasását, és hangosan skandálva lemondásra szólították fel Gyurcsány Ferencet. Ugyanakkor a felszólalók közül többen is békés, erkölcsi forradalmat hirdettek. A tüntetés minden rendbontástól mentesen zajlott, feltűnően csekély volt a rendőri készültség. A Parlament előtt mintegy ötven, a környező utcákban pedig néhány járőr biztosította a helyszínt. A téren álldogálók között terjedt a hír, hogy Orbán Viktor meg fog jelenni a Kossuth téren, de ez nem történt meg.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője erre úgy reagált, hogy a 10 ezer főnél nagyobb településeken a baloldal 60 százalékot szerzett. Szerinte szó sincs történelmi vereségről, bár vereségről igen. Lendvai szerint a szavazók egyáltalán nem döntöttek a kormányfő személyéről, ahogyan 2002-ben sem a Fidesz elnökét váltották le, amikor az MSZP-re szavaztak az önkormányzati választásokon. Ezért Orbán szavait szamárságnak minősítette.

Este csak néhányan lézengtek az MSZP pártszékháza körül, az épületet hármas kordonnal zárták le. A Köztársaság térre vezető utakat szintén acélkordon zárta le, rendőrök és biztonsági emberek őrizték a tér bejáratát. Az SZDSZ vezető politikusai közül Horn Gábor kampányfőnök elismerte, hogy gyengébbek az eredmények, mint négy éve. Pető Iván liberális politikus úgy fogalmazott, a vereség az vereség, nem kell szépíteni az eredményt. A részvételi arány az országban ötvenhárom százalék volt, ez nagyobb, mint négy éve. Nagyobb aktivitást mutattak azok, akik bejelentkeztek az idén először alkalmazott új rendszer szerint a kisebbségi önkormányzatok választására.

Demszky Gábor nyert Budapesten

A szavazatok több mint 99 százalékának összesítése után immár bizonyos, hogy Demszky Gábor (SZDSZ-MSZP) nyerte a szavazatok 46,89 százalékával a budapesti főpolgármester-választást. Legfőbb ellenfele, a függetlenként induló, de a Fidesz és a KDNP támogatását is élvező Tarlós István kevesebb, mint 2 százalékkal kapott kevesebbet.

Az MDF jelöltje, Katona Kálmán 6 százalékot szerzett, míg Zsinka László (MIÉP) 1,40 százalékos, Székely Péter (Magyar Kommunista Munkáspárt) Pedig 0,55 százalékot szerzett.

Az MDF jelöltje, Katona Kálmán 6 százalékot szerzett, míg Zsinka László (MIÉP) 1,40 százalékos, Székely Péter (Magyar Kommunista Munkáspárt) Pedig 0,55 százalékot szerzett. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!